La tuneladora del TGV ja perfora el subsòl de Barcelona

  • CiU i ERC han refusat la invitació del batlle a la inauguració · Les associacions veïnals han fet diverses accions de protesta

VilaWeb
Redacció
26.03.2010 - 19:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer moment s’ha solemnitzat a les cinc de la tarda amb un gran acte institucional amb el president de la Generalitat, José Montilla, el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, i el ministre espanyol de Foment, José Blanco, i amb grans protestes dels veïns. Durant tot avui els edificis del voltant de la cruïlla entre els carrers de Mallorca i de Biscaia, que és on ha començat a treballar la tuneladora, hi ha pancartes contra el traçat actual del túnel del TGV.

La tuneladora ha començat a perforar des del pou d’atac situat en la confluència dels carrers Mallorca i Biscaia, des d’on foradarà un túnel de més de cinc quilòmetres de llarg i un màxim de 41 metres de profunditat entre l’estació de la Sagrera i l’estació de Sants. ‘Les obres del TAV no s’han aturat en cap moment des de l’arribada a Sants. Aquesta posada en marxa de la tuneladora ‘Barcino’ significa un pas més per unir Barcelona amb França, completant un pas més del vell somni de Catalunya i Espanya de connectar-nos amb Europa’, ha explicat el president Montilla.

CiU i ERC han refusat la invitació del batlle a la inauguració

Els presidents dels grups municipals de CiU i ERC a l’ajuntament de Barcelona, Xavier Trias i Jordi Portabella, han rebutjat avui la invitació del batlle, Jordi Hereu, per assistir a la posada en marxa de la tuneladora ‘Barcino’ del TGV que avui comença a perforar el túnel de quasi cinc quilòmetres que unirà les unirà les estacions de Sants i de la Sagrera passant pel costat de la Sagrada Família.

En declaracions als periodistes, ambdós dirigent han explicat que s’oposen al pas del túnel del TGV pel centre de la ciutat i han dit que l’acte d’avui té l’oposició de la major part del ple de l’ajuntament. Trias ha recordat que CiU ha defensat des del primer dia que el millor traçat no era pel centre de Barcelona, i ha lamentat que avui Hereu ‘cometi una falta gravíssima a la democràcia, i segueixi amb el seu costum de no fer cas al que demana el ple del consistori’. Portabella, en la mateixa línia,  ha recordat que els republicans van defensar que el túnel no passés per carrers amb una amplitud inferior als 20 metres.

La posada en marxa, enmig de protestes

El portaveu d’AVE pel Litoral, Pere Vallejo, ha dit a VilaWeb que la inauguració d’avui és ‘una acció de propaganda del govern espanyol per a pressionar les instàncies judicials que encara han de decidir sobre el traçat’.

Tant AVE pel Litoral com la Junta Permanent en Defensa del Patrimoni de Catalunya, invoquen la UNESCO, que ha demanat de revisar el projecte i de fer fer nous estudis, per demanar que es paralitzi la perforació. Per aquestes organitzacions, les prospeccions fetes al subsòl de la Pedrera fan pensar que el traçat actual és perillós.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any