Escola Valenciana: vint-i-cinc anys obrint els panys

  • Avui comencen les Trobades d'Escoles en Valencià, que coincideixen amb el vin-i-cinquè aniversari de la federació

VilaWeb
Redacció
27.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Recordant el nom del poema de Vicent Andrés Estellés ‘La clau que obri tots els panys’, Escola Valenciana ha triat com a lema per a les Trobades d’enguany ‘Tu tens la clau’ (dossier en pdf). Un missatge positiu per agrair l’esforç de tota la gent que ha treballat per ‘revitalitzar i recuperar la nostra llengua’, segons el president de l’entitat, Diego Gómez. Aquest 2010 és un any especial: Escola Valenciana celebra el vint-i-cinquè aniversari i, a sobre, es compleixen quinze anys de la col·laboració amb el dissenyador Xavier Mariscal, que fa la imatge dels cartells i les samarretes de les Trobades des d’aleshores. La Festa per la Llengua, que cada any aplega més de 200.000 assistents, comença aquest cap de setmana: avui a Alfarrasí (Vall d’Albaida) i Vila-real (Plana Baixa).

Diego Gómez explicava fa uns dies, en la presentació de les Trobades d’enguany, que, davant de ‘la manca de sensibilitat per l’ensenyament’ en català de les institucions públiques, Escola Valenciana oferia ‘la clau de la llibertat, que obri tots els panys del futur’. El president d’Escola Valenciana va dir que el País Valencià vivia ‘temps foscos’, de ‘dèficit cultural i, fins i tot, de llibertat d’expressió’, i va advertir, com també havia comentat en aquest vídeo, que el País Valencià no es normalitzaria fins que el president de la llei no fos un ex-alumne d’Escola Valenciana.

El dissenyador Xavier Mariscal també aplaudeix la feina que ha fet la federació durant aquest últim quart de segle i en valora el seu caràcter democràtic. ‘És un honor ser el dissenyador d’Escola Valenciana’, deia Mariscal, que explicava: ‘El disseny de la samarreta i el cartell de 2010 representa la varietat, la diversitat com a fet enriquidor. Aquest missatge en positiu és exactament allò que representa Escola Valenciana.’ Mariscal va ser l’autor, el 1995, del mural ‘Estimem la nostra llengua’, en què apareixien els ‘mariscalets’, peces dissenyades per ell però dibuixades per alumnes. El mural ha estat traslladat ara a a nova seu de l’Escola de Magisteri de la Universitat de València.

L’abril de 1986, la primera Trobada d’Escoles en Valencià va aplegar quatre mil participants a Benifaió i la Xara. Vint-i-cinc anys després, la federació reconeix que el camí ‘no ha estat fàcil’ i que ‘queda encara molt per fer’, però fa un balanç molt positiu de les Trobades, i és que Escola Valenciana ha aconseguit que més de 200.000 alumnes, el 30% de l’alumnat, estudiïn en català al País Valencià. Des d’aquest cap de setmana i fins a principi de juny, hi haurà una vintena de Trobades a diversos punts del País Valencià i també se’n farà una a Barcelona el 17 d’abril, en el marc de la setmana Espai País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any