Comissió de la Dignitat: ‘La declaració de la fiscalia del Suprem sobre el judici a Companys és una estafa’

  • Considera que la llei de la memòria històrica ja l'anul·la · La Comissió per la Dignitat recorda que solament un tribunal pot anul·lar sentències · Saura celebra la decisió; Carod, la critica

VilaWeb
Redacció
25.03.2010 - 15:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta de fiscals de sala del Tribunal Suprem espanyol ha refusat de revisar el judici al president Companys perquè entén que la la llei de la memòria històrica ja anul·la aquella sentència. La fiscalia, doncs, desestima que la sala militar del Suprem revisi el judici. La Comissió de la Dignitat ha valorat com una estafa aquesta declaració dels fiscals del Suprem i n’ha refusat l’argumentació.

En el mateix sentit, el president de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, ha comentat a VilaWeb: ‘La fiscalia denega la petició de nul·litat del judici sense dir-ho clarament, maquillant-ho amb una declaració que no té gens de validesa i que tan sols és simbòlica.’ En canvi, el conseller d’Interior i de Relacions Institucional, Joan Saura, s’ha mostrat ‘esperançat’ que la junta de fiscals declari nul el judici a Companys i considera que seria un ‘èxit’ per al país. 

Cruanyes recorda, endemés, que, un cop atorgat el certificat de bona conducta, la Generalitat va demanar a la fiscalia que instés un procés de revisió del judici: ‘Aleshores la fiscalia tenia dues opcions: justificar que no hi havia cap motiu per a revisar el judici o bé instar la revisió. Però la fiscalia no és competent per a anul·lar una sentència; això que fa és una declaració simbòlica per fugir d’estudi.’ I, continua, no és pas cert que la llei de la memòria històrica autoritzi a considerar nul un judici: ‘El congrés espanyol va decidir que la llei no anul·laria sentències ni les declararia il·legals, solament les podia declarar il·legítimes. Així que no ens vulguin vendre bou per bèstia grossa, ara!’ La Comissió de la Dignitat ha fet aquest comunicat per valorar la declaració d’avui.

El vice-president Carod-Rovira reitera que la revisió del cas per la fiscalia i, doncs, pel govern espanyol, ‘no pot pas donar la qüestió per tancada’, perquè en un estat de dret qui sentencia i anul·la sentències és un tribunal judicial. De la mateixa manera, el president de la Comissió per la Dignitat, reclama: ‘Volem que la sentència de condemna a mort de Companys sigui anul·lada amb una altra sentència judicial.’ Per això Cruanyes considera que la Generalitat hauria d’exigir a la fiscalia una resposta clara: ‘Que digui si vol instar la revisió o no, però que no fugi d’estudi.’

Per la seva banda, l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya (ARMHC) ha expressat a VilaWeb la seva ‘sorpresa’ per la declaració emesa avui per la junta de fiscals de sala del Tribunal Suprem espanyol. No la veuen gens clara i expressen la sensació que ‘en aquest país sempre ens quedem a mig camí i sembla que en aquest cas no és diferent’. Diuen que volen estudiar a fons la declaració per fer una valoració concreta i reposada, malgrat la sorpresa inicial.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any