Les consultes del 25-A, una fita per a 168 municipis més

  • Catorze capitals de comarca participen en la tercera tanda de referèndums · Igualada Decideix i Reus Decideix expliquen l'estat de la campanya a VilaWeb

VilaWeb
Redacció
25.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan falta un mes exacte per a la nova tanda de consultes sobre la independència les comissions organitzadores locals ja tenen la campanya plenament activa. El 25 d’abril seran cent seixanta-vuit municipis els que convocaran aquesta consulta, un nombre que supera de poc el de les poblacions que van convocar la del 13-D. Però, en aquesta tanda, hi prenen part catorze capitals de comarca. En comparació amb les del 28-F, ara hi ha més municipis i més grans.

Dels cent seixanta-vuit municipis convocats, en sobresurten catorze capitals de comarca: Balaguer, Cervera, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mollerussa, Olot, Reus, la Seu d’Urgell, Sort i Valls.

La població més gran d’aquesta tanda és Lleida, amb més de 135.000 habitants, seguida de Reus, amb més de 107.000, i de Girona, que en té 95.000. Manresa i Granollers també són capitals importants que, juntament amb tots els altres municipis, faran d’aquesta nova tanda un exercici democràtic molt pròxim al què podria ser un referèndum complet a tot el Principat, per les dimensions, però també per la distribució territorial.

Reus i Igualada, en plena efervescència

A un mes de la consulta, els equips de voluntaris de cada ciutat que la faran possible ja han començat a recollir el vot anticipat i els actes de campanya per a estimular la màxima participació possible. Igualada i Reus són dos exemples d’aquests municipis en plena efervescència, amb molts voluntaris en tota mena de funcions. N’hi ha que fan guàrdies per a custodiar les urnes del vot anticipat a instituts, escoles, centres cívics, entitats culturals, casals d’avis, residències, etc.

El membre d’Igualada Decideix, Joan Domingo, explica que tenen més de mig centenar de voluntaris distribuïts en comissions de treball que ja fa mesos que ‘preparen la campanya i tots els mecanismes que han de fer possible una jornada electoral exemplar’. No han fet una previsió concreta de participació, però Domingo explica que reben ‘molt de suport social i que moltes entitats s’hi han adherit. No tenim suport del govern municipal, però hem aconseguit urnes per a tots els barris i una implantació prou notable.’

Igualada Decideix ha volgut començar el vot anticipat aquesta mateixa setmana amb la idea de ‘permetre el vot a tothom i d’aprofitar la Setmana Santa per als igualadins que s’estan fora de la ciutat i que hi tornen aquests dies de festa’, explica Domingo. Cada setmana es faran actes de campanya per anar escalfant l’ambient fins el dia de la consulta, amb un acte important, el 19 d’abril, amb la participació de l’actriu Lloll Beltran i del sociòleg Salvador Cardús.

Reus Decideix ha reunit uns cinc-cents voluntaris per mirar d’arribar als vuitanta-sis mil ciutadans i escaig que podran votar el 25 d’abril. David Fernàndez, membre de Reus Decideix, ens fa saber que també han començat la recollida de vot anticipat perquè pugui votar tothom qui vulgui; que fan un mínim de dues convocatòries setmanals per difondre tant com puguin el referèndum i que han obert un local de campanya al centre de la ciutat.

‘La consulta de Reus no va tenir el suport de l’ajuntament d’entrada, però ara comença a col·laborar-hi en coses puntuals’, explica David Fernàndez. A més, ja hi ha setanta-tres entitats adherides des que van començar a treballar a principi de febrer. La consulta a Reus es farà en uns quinze col·legis electorals, distribuïts per tots els barris.

La fita d’aquesta nova tanda de consultes és de recuperar el nivell de participació del 13-D, després de la baixada del 28-F. La participació de Lleida, Reus, Girona, Manresa, Granollers, de les altres nou capitals de comarca i de la resta dels cent seixanta-vuit municipis és una nova prova de foc per al moviment de consultes sobre la independència al Principat.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any