La Carxofa de Benicarló i la Carxofa Prat

  • Una amb Denominació d'Origen i l'altra en procés d'aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida

VilaWeb
Redacció
25.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El novembre del 2003 la Unió Europea va reconèixer la Denominació d’Origen Protegida Carxofa de Benicarló. L’àrea de cultiu d’aquesta denominació d’origen es reparteix entre els termes de Benicarló, Vinaròs, Càlig i Peníscola. Els terrenys amb pendents mitjans inferiors al 5% són pràcticament a nivell del mar i ofereixen un microclima que afavoreix la varietat cultivada, la Blanca de Tudela en les categories Extra i Primera. La carxofa que en resulta és compacta, apinyada i xata, amb un peculiar clotet.

Durant tot el febrer se celebra la Festa de la Carxofa amb un programa d’activitats molt complet.

Per altra banda, la Carxofa Prat es cultiva al Baix Llobregat i és tan saborosa que es treballa per aconseguir el distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Segons que s’explica a la Gastroteca, la nota de tast realitzada per l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels explica que la Carxofa Prat, un cultiu centenari en aquest terriotir, és ‘lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada. Gustosa i suau. Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d’altres procedències. La carxofa Prat destaca especialment per la suavitat del seu gust i per ser menys oxidativa, per la seva textura fina i una astringència suau produïda per la tenacitat de la carxofa’.

Fins el 28 de març, una trentena de restaurants i locals de tapes del Prat de Llobregat oferiran tapes de Carxofa Prat a preus d’entre 3 i 5 euros. li toca el torn a les tapes. Amb uns preus de 3 ó 5 euros, es pot tastar la Carxofa Prat amb salsa de calçots, nius de Carxofa Prat amb ou de guatlla i caneló cruixent de pollastre Pota Blava i Carxofa Prat.

Carxofa del Delta de l’Ebre

A mitjans del segle XX, la carxofa també es va introduir al Delta de l’Ebre i avui és un dels productes principals de la cuina d’hivern de les Terres de l’Ebre. Sobretot es cultiva la varietat Blanca de Tudela. Durant el mes de febrer se celebra a Amposta la Festa de la Carxofa i també les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa.

Propietats de la carxofa

La carxofa és una verdura que prové del nord d’Àfrica i es cultiva sobretot a les zones de la mediterrània (el 80% de la producció mundial).

A l’hora de comprar carxofes s’han de seleccionar les més rodones i compactes. Per a comprovar la frescor es pot apretar la carxofa prop de l’orella, si se sent un cruixit vol dir que és fresca. Les carxofes s’han de guardar en un lloc fresc, per això millor introduir-les dins una bossa de plàstic i deixar-les a la nevera. I és preferible guardar-les sense tallar el tronc fins que no s’hagin de consumir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any