Aprovades setze compareixences per la llei de vegueries

  • El tripartit força a fer-les divendres · CiU en critica les presses

VilaWeb
Redacció
24.03.2010 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El síndic d’Aran, els presidents de les quatre diputacions principatines i els batlles de Lleida, Tarragona, Reus i Tortosa són alguns dels setze càrrecs que compareixeran demà passat per a la tramitació de la llei de vegueries al parlament. Així ho ha aprovat la comissió d’afers institucionals en una sessió prèvia al ple ordinari, tot i les crítiques de CiU, que demanava una vuitantena de compareixences les quals han estat refusades pel tripartit.

El tripartit volia accelerar el procés i fer totes les compareixences en un sol dia, divendres, i així es farà, en una sessió en què cada compareixent tindrà deu minuts per explicar-se.

Els setze compareixents seran: un representant de la Federació de Municipis de Catalunya; un de l’Associació Catalana de Municipis; el Síndic d’Aran, el socialista Francés Boya; els presidents de les quatre diputacions; el batlle de Lleida, Àngel Ros; el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el batlle de Reus, Lluís Miquel Pérez; el de Tortosa, Ferran Bel; un representant de la Plataforma per la Vegueria del Penedès; del Consell Comarcal de la Cerdanya i del Solsonès; els signants del manifest de l’Alt Pirineu, i Miquel Roca i Junyent, que als anys 90 va fer un informe sobre la nova organització territorial de Catalunya.

Totes aquestes compareixences han estat aprovades per unanimitat, mentre que el tripartit ha refusat tot el paquet que proposava CiU, i que incloïen les cambres de comerç, entitats que han fet al·legacions al projecte, uns quants batlles més (Vic, Barcelona, Vendrell, Igualada, Puigcerdà, Solsona, Vilafranca del Penedès, Ripoll, Girona i La Seu d’Urgell, entre d’altres), i tots els consells comarcals.

El diputat convergent Lluís Corominas ha indicat que aquestes compareixences eren necessàries perquè es tracta d’una llei que afecta tots els consells comarcals i municipis amb serveis supra-municipals. ‘Prenem nota de l’actitud del tripartit amb la Llei de vegueries’, ha dit, i ha advertit que la federació estudiaria ara quina actitud prendrà en la tramitació de la llei de Vegueries i la de l’Àrea Metropolitana. ‘Si volen només una llei del tripartit, facin-la vostès sols’, ha respost indignat (àudio). A més, ha acusat el tripartit de ‘tenir por del territori, de l’oposició de la participació’ (àudio). I és CiU es queixa del calendari ajustat i del fet que el tripartit vulgui reduir la llista de compareixents per no allargar el procés i poder aprovar la llei en aquesta legislatura.

Per la seva banda, la diputada d’ERC Anna Simó ha dit que la llei no tenia ‘a veure amb municipis i comarques, sinó amb demarcacions’. A més, ha respost a Corominas que el tripartit no tenia ‘gens de por del territori’. Simó considera que les compareixences aprovades són les ‘més significatives d’aquelles que tenen a veure’ amb la llei, i ha remarcat que es tracta d’un projecte de vegueries i no pas d’ens locals o d’institucions locals o municipis i comarques. ‘Només vegueries’, ha insistit.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any