L’obertura de la tomba de Pere el Gran permet descobrir nou aspectes de la seva vida

  • El rei tenia bona salut i era alt per l'època · Els científics, que han descobert un ritual funerari no documentat, en reconstruiran la cara i n'analitzaran l'ADN

VilaWeb
Redacció
22.03.2010 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pere el Gran feia 1,73 metres, una talla per damunt de la mitjana de l’època, ara fa set-cents anys. És una de les moltes dades que s’han fet saber avui en la presentació dels resultats d’una investigació sobre la despulla del monarca, que es va trobar intacta dins un sarcòfag del Monestir de Santes Creus fa quatre mesos. Segons que ha explicat la responsable científica de la investigació, Marina Miquel, el crani és una mica deteriorat, però els experts faran una reconstrucció facial del fill de Jaume I.

L’obertura de la tomba i les primeres tasques han permès de trobar, sota el cos, un farcell de roba amb un manyoc de cabells que haurien de pertànyer al monarca i que podrien formar part d’un ritual funerari propi del Món Antic, però desconegut fins ara a la Corona d’Aragó.

L’equip d’experts, format per historiadors, arqueòlegs, restauradors, paleopatòlegs i antropòlegs físics ha exhumat les restes de Pere I i les ha estudiades de manera minuciosa. La tasca encara no s’ha acabat. Els científics n’analitzaran ara l’ADN, i així podran aclarir quin dels dos cranis que hi ha a la tomba de Jaume I de Poblet és el del rei conqueridor, si és que cap ho és.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha destacat la transcendència d’aquesta investigació i ha explicat que ens ajudarà a saber moltes característiques de Pere el Gran, com ara quina dieta feia, quines malalties va tenir, i de retruc, ‘podrem millorar el nostre coneixement d’aquell període’.

La presentació s’ha pogut seguir per internet, des de la web de la Generalitat que l’ha transmesa en vídeo, i també pel twitter de la Generalitat: #pereelgran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any