Protesta internauta contra la ‘llei Sinde’

  • Les principals webs de descàrregues es van quedar a les fosques ahir com a protesta

VilaWeb
Redacció
20.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les principals pàgines de descàrregues de l’estat espanyol, Seriesyonkis i CineTube, van tancar ahir voluntàriament com a protesta per l’aprovació al consell de ministres espanyol de la Llei d’Economia Sostenible, que incorpora la polèmica disposició que regularà les descàrregues a internet. Amb aquesta llei a la mà, una comissió del Ministeri de Cultura espanyol podrà, amb la tutela de l’Audiència espanyola, tancar les webs que es consideri que vulneren els drets d’autor en tan sols quatre dies.

Qui provés d’accedir ahir a alguna de les principals webs de descàrregues es va trobar amb una pàgina tota negra i un únic enllaç que redireccionava a aquesta web, que inclou un manifest en contra de la llei. La llei ha de superar encara el tràmit parlamentari, previst per a les pròximes setmanes.

Quan la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, va anunciar que no caldria cap procés judicial per a tancar webs que vulneressin els drets d’autor, milers d’internautes van revolucionar la xarxa amb protestes i amb la publicació del manifest ‘En defensa dels drets fonamentals a internet‘. Fou arran d’aquesta polèmica que al text es va inlcoure, el mes de gener, la condició de tutela de l’Audiència espanyola en el tancament d’una web.

Un procés ràpid

Però tot i aquesta variació, el procés pot ser molt ràpid i en tan sols quatre dies una web pot deixar de funcionar. El tancament es tramitarà per la via contenciosa administrativa de la manera següent: una comissió del Ministeri de Cultura s’encarregarà de rebre i estudiar les denúncies d’aquelles persones que considerin que se’ls vulneren els seus drets d’autor. En cas de considerar que efectivament una web vulnera els drets d’autor, la comissió obrirà un expedient administratiu. En aquest punt, la comissió encara no podrà tancar cap web, però farà arribar immediatament l’expedient a la sala contenciosa administrativa de l’Audiència. El jutge d’aquesta sala tindrà un termini de quatre dies per a pronunciar-s’hi i ordenar o no el tancament de la web denunciada. Un informe del Consell General del Poder Judicial va avalar al gener que fos l’Audiència l’òrgan que decideixi sobre el tancament.

Tancament simbòlic

Amb motiu de l’aprovació, alguns dels espais web que es poden veure afectats van protestar ahir amb un tancament simbòlic, acompanyat de la publicació de manifestos de protesta. Alguns portals de descàrrega, webs i blocs (alguns blocaires catalans partidaris de la cultura lliure es van unir a la campanya per mostrar el rebuig al projecte de llei) van mostrar durant tot ahir la consigna ‘Per la llibertat a la xarxa, no al tancament de webs’, que enllaçava amb el portal Noalcierredewebs.com, creat expressament per denunciar aquesta llei ‘en defensa dels drets fonamentals a internet’. La campanya denuncia en un manifest que ‘la defensa de la propietat intel·lectual es convertirà en la gran excusa per a censurar i controlar internet’. A més, posa en relleu que ‘qualsevol pàgina web és susceptible d’estar infringint drets de propietat intel·lectual des del punt de vista dels interessats’. 

Pels partidaris de la cultura lliure, agrupats en aquesta iniciativa, l’aprovació de la llei representa ‘una important escletxa digital entre la societat en xarxa i la nostra classe política’. I reblen: ‘Pretendre impulsar l’economia sostenible i la innovació d’esquena a internet és no haver entès res. És condemnar l’estat espanyol a perdre’s en la revolució digital’. 

El manifest, basat en el text fundacional de Red Sostenible, assegura que aquesta disposició genera ‘un estat d’excepció’ a internet, i que ‘viola la presumpció d’innocència, la llibertat d’expressió i la d’intimitat’. Els mobilitzats recorden que l’intercanvi de coneixement i cultura a la xarxa ‘és un motor econòmic important per sortir de la crisi’, i remarquen que la propietat intel·lectual no té la categoria de dret fonamental. 

Antecedents

El 2 de desembre del 2009 uns quants blocs, weblocs, espais web i mitjans digitals van publicar el manifest ‘En defensa dels drets fonamentals a internet‘ en resposta a l’avantprojecte de Llei d’Economia Sostenible aprovat ahir. Més de 200.000 persones van subscriure el text.

El 9 de gener del 2010 es va constituir Red Sostenible, una plataforma representativa de tots els sectors afectats que va néixer amb l’objectiu d’impulsar una resposta conjunta ‘que garanteixi una regulació de l’entorn digital que permeti expressar tot el potencial de la xarxa i de la creació cultural respectant les llibertats fonamentals’.

La Red Sostenible pren de referència la ‘Carta per a la innovació, la creativitat i l’accés al coneixement’, un document elaborat per més de cent experts de vint països que recull els principis legals fonamentals que inspiren la revindicació. 

Calendari de protestes

La Red Sostenible ha engegat una campanya que porta per nom ‘Internet no serà una altra tele’, que posarà en marxa accions ciutadanes durant el període de la presidència espanyola de la Unió Europea. En concret, es preveuen mobilitzacions durant el II Congrés d’Economia de la Cultura que tindrà lloc el 29 i 30 de març a Barcelona; a la reunió informal de ministres de Cultura dels dies 30 i 31 de març a Barcelona, i a la reunió de ministres de Telecomunicacions que es farà del 18 al 20 d’abril a Granada. La xarxa també té previst reunir-se amb representants estatals i internacionals de partits polítics, representants de la cultura i delegacions diplomàtiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any