Aprovada la llei que permet el tancament de webs

  • Les principals webs de descàrregues de l'estat espanyol deixen de funcionar avui com a protesta

VilaWeb
Redacció
19.03.2010 - 17:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de Ministres espanyol ha aprovat avui el projecte de llei d’Economia Sostenible, que incorpora la polèmica disposició que regularà les descàrregues a internet i que, de retruc, permetrà el tancament de webs. Tot i que no s’ha fet públic el text definitiu que s’ha aprovat avui, fonts del ministeri de Cultura han explicat que no s’ha modificat l’última versió del text, presentada al gener, segons el qual el ministeri podrà tancar les webs que consideri que vulneren els drets d’autor en tan sols quatre dies, amb la tutela de l’Audiència espanyola. Avui, amb motiu de l’aprovació de la llei, les principals webs de descàrregues han tornat a protestar i han tancat.

Quan la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, va anunciar que no seria necessari cap procés judicial per a tancar webs que vulneressin els drets d’autor, milers d’internautes van revolucionar la xarxa amb protestes i amb la publicació del manifest ‘En defensa dels drets fonamentals a internet‘. Fou arran d’aquesta polèmica que al text s’hi va inlcoure al mes de gener la condició de tutela de l’Audiència Espanyola en el tancament d’una web.

El procés

Però tot i aquesta variació, el procés pot ser molt ràpid i en tan sols quatre dies una web pot deixar de funcionar. El tancament es tramitarà per la via contenciós-administrativa de la següent manera: una comissió de del Ministeri de Cultura serà l’encarregada de rebre i estudiar les denúncies de d’aquells que considerin que s’estan vulnerant els seus drets d’autor.

En cas de considerar que efectivament una web vulnera els drets d’autor, la comissió obrirà un expedient administratiu. En aquest punt, la comissió encara no podrà tancar cap web, però farà arribar immediatament l’expedient a la sala contenciós-administrativa de l’Audiència Espanyola.

El jutge d’aquesta sala tindrà un termini de quatre dies per a pronunciar-se i ordenar o no el tancament de la web denunciada. Un informe del Consell General del Poder Judicial va avalar al gener que fos l’Audiència l’òrgan que decideixi sobre el tancament.

Series Yonkis i CineTube deixen de funcionar com a protesta

Les dues webs més utilitzades a tot l’estat, Seriesyonkis i CineTube, han tancat avui el seu servei com a mesura de protesta. Sobre un fons negre, reclamen ‘llibertat a la xarxa’ i han publicat el manifest contra el tancament de webs. I és que, un cop passi el tràmit parlamentari, previst per a les pròximes setmanes, la coneguda com a ‘llei Sinde’ permetrà que una comissió del Ministeri de Cultura pugui tancar aquestes dues webs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any