Notícies

Dilluns  15.03.2010  14:31

Ja són més de cent els batlles adherits al manifest crític amb les elèctriques i el govern

L'ajuntament de Lloret s'hi ha adherit amb el vot favorable de tots els grups en un ple extraordinari · Saura, Castells i Huguet compareixeran al parlament per donar explicacions · Bustos i Esteve, presidents de les entitats municipalistes, donen suport al manifest · Endesa no garanteix la fiabilitat de les reparacions

Men?ame
 

Ja són més de cent els muncipis que s'han adherit al manifest (pdf) que censura l'actuació tant de les elèctriques com del govern en l'apagada que ha deixat sense llum desenes de milers de ciutadans durant un setmana i que, a hores d'ara, encara afecta més de tres mil abonats de les comarques nord-orientals. Avui s'hi ha adherit l'ajuntament de Lloret de Mar (vídeo), un dels pobles més afectats, en un ple extraordinari on tots els els grups, inclosos ICV, ERC i PSC, hi han votat a favor.

El manifest parla 'd'una experiència evitable en bona part' i reclama al govern que revisi els protocols d'actuació en situacions d'emergència i obri com més aviat millor línies d'ajuts per a compensar les despeses que han assumit els muncipis. També demana que les companyies elèctriques assumeixin la responsabilitat i les conseqüències de la manca de servei elèctric i, al govern, que exigeixi respostes i compensacions.

Tant a les elèctriques com al govern, els batlles demanen 'canvis en els protocols d'actuació i disculpes públiques'. El manifest critica la manca d'informació rebuda, considera que les ajudes, tant de les elèctriques com del govern, han arribat tard, i diu, també, que espera que l'experiència 'serveixi per ser millors governants'.

El ple de l'Ajuntament de Lloret ha decidit que notificarà aquest acord al president de la Generalitat, José Montilla, al president del parlament, Ernest Benach, als presidents de tots els grups parlamentaris, al conseller d'Interior, Joan Saura, al conseller d'Economia, Antoni Castells, al ministre espanyol d'Indústria, Miguel Sebastián, al president de la diputació de Girona, Enric Vilert, al consell comarcal de la Selva i als directius de Fecsa-Endesa.

'Volem aixecar un clam perquè l'experiència que ens ha tocat patir no es repeteixi mai més', ha dit el batlle de Lloret, Xavier Crespo, que ha afegit: 'Durant les fases més crítiques de la crisi hem tingut nombroses dificultats, sobretot perquè la manca de servei elèctric ha durat molt més d'allò que seria desitjable'. Mentre a la sala de plens se celebrava el ple, el vestíbul de l'ajuntament era ple de gent que esperava el torn per a presentar una reclamació. Només durant aquest matí se n'han atès 350.

Les entitats municipalistes abonen el manifest

Mentrestant, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, el socialista Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve (CiU), donen suport al manifest. Tant Bustos com Esteve ataquen durament les elèctriques i la 'descoordinació' i falta d'informació del govern. Els batlles es reuniran el 29 de març per discutir la situació. 'Les elèctriques sentiran la veu del món local', ha dit Bustos.

Endesa no garanteix encara el servei

Mentrestant, Josep Maria Rovira, director general de Fecsa-Endesa a Catalunya, ha reconegut que les reparacions a la xarxa elèctrica d'aquesta última setmana eren precàries, de manera que no n'ha garantit la fiabilitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha explicat que podien haver-hi noves incidències a la xarxa, com va passar ahir, on una avaria va deixar sense llum milers de veïns de la Costa Brava. Un cop reparada, la companyia diu que ara 'només queden unes quantes desenes de clients' sense servei elèctric en alguns nuclis rurals del Gironès i les comarques del voltant, tot i que segons Protecció Civil hi ha més de tres mil afectats.

Ja fa una setmana que la nevada va deixar sense llum desenes de milers de persones, i encara se n'arrosseguen les conseqüències. Ahir, cinc poblacions de la Costa Brava, concretament de Lloret de Mar, Castell-Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar, van tornar a patir per una nova avaria elèctrica, tot i que aquest matí ja havia estat reparada.

Ara, encara hi ha 'unes quantes desenes de clients sense servei elèctric', ha dit Rovira, en concret, residents de masies i urbanitzacions del Baix Empordà, del Gironès, del Maresme i de la Selva. Segons Protecció Civil, la xifra de clients sense llum s'ha reduït fins als 3.180.

Protecció Civil ha informat que havia reforçat el servei de mossos d'esquadra i de bombers tant en aquestes comarques com a les poblacions afectades per l'apagada d'ahir. La causa de l'avaria d'ahir va ser la caiguda d'una línia d'alta tensió que havia quedat malmesa pel temporal, segons Endesa.

Men?ame