Les alternatives electorals a Catalunya Nord, dividides i derrotades

  • Ni Europa Ecologia, ni el Front d'Esquerres passen a la segona tanda · Freche arrasa i el PS s'enfonsa al Llenguadoc-Rosselló

VilaWeb
Redacció
15.03.2010 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les candidatures alternatives a la llista de George Frêche i a la UMP s’han vist perjudicades per la divisió amb què van arribar ahir a la cita electoral. Així ho admeten els responsables: ‘Si hi hagués hagut entesa, tindríem la capacitat d’obtenir el 25% a la segona tanda’, explica a VilaWeb el número dos d’Europa Ecologia a Catalunya Nord, Pere Manzanares. La seva formació s’ha quedat a la porta de la segona tanda (9,4%), on tampoc podran concórrer ni el Front d’Esquerres (8,4%) ni el Partit Socialista (7,7%). Frêche, en canvi, ha arrasat (34,3%), i tindrà la UMP (19,6%) i el FN (12.6%).

Manzanares atribueix, doncs, els mals resultats d’Europa Ecologia a les eleccions al Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló a la divisió de les candidatures alternatives, i també a la topada entre Frêche i la llista oficial del PS d’Hélène Mandroux. ‘Aquests resultats s’expliquen per la situació complicada arran de la mediatització de les declaracions de Frêche i la instrumentalització que n’ha fet el PS francès, que ha volgut imposar una candidatura alternativa en comptes de sumar-se a Europa Ecologia’, ha dit.

A la llista d’Europa Ecologia hi havia, a més de Manzanares, la presència de la candidata d’ERC Alícia Ey Nomdedéu. Convergència, en canvi, hi ha concorregut amb quatre candidats a la llista de Mandroux a Catalunya Nord. Aquesta llista, la tancava simbòlicament el president de la formació a Catalunya Nord, Jordi Vera. En declaracions a VilaWeb. Vera atribueix la responsabilitat dels mals resultats que han obtingut, tant la llista del PS com Europa Ecologia, al cap de llista de la formació ecologista. ‘Fa tres mesos tenia intencions de vot del 20%, però a mesura que ha anat expulsant gent ha acabat tenint menys d’un 10%’. Ara, Vera també critica que el PS no decidís fins a última hora, només un mes abans de les eleccions, de presentar la candidatura alternativa a Frêche.

Alta abstenció

Tant Vera com Manzanares coincideixen a destacar que l’alta abstenció, de gairebé el 50%, els ha perjudicar. ‘No hi ha hagut una campanya suficient a les regionals per atreure el vot de la joventut, que és un electorat molt sensible al nostre programa’, ha declarat Manzanares. ‘L’abstenció monstruosa demostra que molta gent jove s’ha quedat a casa, i la gent gran és més receptiva a missatges com el del Front Nacional, relatius a la seguretat i a la immigració’, ha dit Vera.

L’ascens de l’ultradreta

En efecte, l’ultradretà Front Nacional ha aconseguit uns bons resultats, a tot l’estat i concretament al Llenguadoc-Rosselló, on és la tercera candidatura més votada. ‘Cada vegada que hi ha crisi, el FN puja. I molt vot del FN que havia anat a Sarkozy en les presidencials, ara els ha tornat, perquè el debat sobre la identitat els l’ha afavorit’, ha afegit Manzanares.

Amb vista a la segona tanda de les eleccions, diumenge vinent, Manzanares ha dit que Europa Ecologia no donaria pas cap recomanació de vot als seus afiliats ni simpatitzants.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any