Batlles de les comarques gironines critiquen l’actuació del govern i de les elèctriques

  • Ho diuen en un manifest que han signat conjuntament · Endesa assegura que hi ha 5.000 clients sense llum i el govern diu ara que són 20.000 · Les cambres de comerç xifren les pèrdues en 100 milions pel cap baix · El govern, dividit per l'intent de desviar el debat amb la MAT

VilaWeb
Redacció
13.03.2010 - 14:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Set batlles dels municipis afectats per les conseqüències de la nevada d’aquest dilluns s’han unit per denunciar la situació que han viscut en els últims dies i demanar mesures perquè ‘l’experiència que ens ha tocat patir no es torni a repetir’. En un manifest, els batlles consideren que ha estat ‘una experiència evitable en bona part’ i reclamen al govern que es revisin els protocols d’actuació davant de situacions d’emergència i línies d’ajuts immediates per fer front a les despeses que han assumit. A més, també demanen que les companyies elèctriques assumeixin la responsabilitat de les conseqüències per la falta de subministrament elèctric.

El manifest ‘Refer el país, millorar els serveis: per la dignitat dels veïns de les comarques gironines’ està signat per set batlles de diferents partits polítics afectats pel tall de subministrament elèctric arran de la gran nevada: el batlle de la Bisbal, Lluís Saís (ERC), el batlle de Palafrugell, Sergi Sabrià (ERC), la batllessa de Palamós, Teresa Ferrès (PSC), el batlle de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU), el de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó (PSC), el de Colomers, Josep Maria López Gifreu (ICV) i el batlle de Lloret, Xavier Crespo (CiU).

En el manifest, els batlles reclamen que es prenguin mesures ‘que millorin tot allò que sabem que ha fallat, si cal corregint protocols o desviant inversions, millorant coordinació, informació i recursos humans i materials’. En aquest sentit, fan sentir la seva queixa per les dificultats que han passat en les fases més crítiques de la crisi provocades ‘per una manca de comunicació i d’informació davant de les actuacions previstes per les administracions i les empreses de subministrament, per les operadores de telecomunicacions, així com per les concessionàries d’infraestructures”. Així doncs, critiquen l’actuació tant de les companyies elèctriques com de les administracions. ‘No hi ha res pitjor que la poca informació o insuficient’ conclouen.

A més, denuncien que la manca de subministrament elèctric s’està allargant molt més del que seria desitjable i ‘molt més del que és comprensible i tolerable’ a més alerten que està provocant ‘un greu perjudici’ a la ciutadania i al teixit econòmic i empresarial dels municipis. Els batlles qualifiquen d’inacceptable que les companyies elèctriques actuïn amb tan poca celeritat per oferir alternatives a la manca de subministrament elèctric i denuncien que s’hagi donat als batlles una informació ‘poc precisa i sovint poc creïble’.

Cinc dies després de la neu, encara hi ha milers de ciutadans sense llum

El cas és que cinc dies després de la nevada, desenes de milers de ciutadans del país han passat la cinquena nit sense llum. La majoria són de les comarques de l’Empordà, la Selva i el Gironès, però hi ha 44 municipis d’altres zones que també tenen restriccions parcials del servei elèctric. Segons la Cambra de Comerç de Girona, 22.000 empreses de la demarcació han patit l’apagada, i les pèrdues són de més 100 milions d’euros. El balanç del temporal presenta més dades: 48 municipis sense telefonia mòbil i 1.700 línies de telefonia fixa tallada.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat aquesta vespre fins a 20.000 les persones sense subministrament elèctric cinc dies després del temporal de neu, la majoria en una quarantena de municipis de les comarques gironines i algun de la demarcació de Barcelona. A moltes de les zones afectades hi ha en funcionament grups electrògens, per la qual cosa el restabliment elèctric és encara provisional. La situació ha millorat especialment a la població de Lloret de Mar (Selva), on aquesta tarda han pogut recuperar el subministrament elèctric quasi la totalitat de les llars, i també a Tossa de Mar s’ha passat de 1.000 a 500 persones afectades pel tall elèctric.

En canvi, Endesa assegura que s’ha rebaixat a cinc mil el nombre d’abonats sense llum a les comarques gironines arran del temporal de neu del passat dilluns. A través d’un comunicat, la companyia elèctrica informa que ja s’ha nornalitzar la xarxa elèctrica de la subestació de Castell d’Aro, al Baix Empordà. A més, segons Endesa, s’han alliberat alguns grups electrògens que donaven servei a aquest municipi que ara es destinaran a d’altres poblacions que encara no tenen llum. La companyia, però, evita fer previsions sobre quan estarà restablert el subministrament de manera total i manté que el gruix important de les afectacions quedaran resoltes aquest cap de setmana.

La indignació no va parar de créixer ahir entre els veïns afectats, especialment després de saber-se que Endesa no pot assegurar el restabliment del 100% del servei fins la setmana vinent (vídeo), sense concretar cap dia: algunes de les assemblees municipals que es van fer als municipis afectats van acabar amb crits de desesperació.

El Síndic obre dues actuacions per investigar les actuacions de les elèctriques i del govern

I mentrestant el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va començar ahir actuacions d’ofici destinades a analitzar tant l’actuació de l’administració com la de les elèctriques, que són empreses privades de serveis d’interès general, arran de la nevada de dilluns passat. El propòsit del Síndic és, d’una banda, determinar si hi ha hagut manca de coordinació entre les administracions públiques tant entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat com entre els diversos departaments del govern.

I, d’altra banda, analitzar si l’actuació de Fecsa-Endesa i de Red Eléctrica s’ajusta a la exigible a empreses de serveis d’interès general. El Síndic apunta, d’entrada, que resulta inexplicable que havent transcorregut quatre dies des del temporal de neu, encara hi hagi un gran nombre d’usuaris que no poden disposar del subministrament elèctric que tenen contractat.

Indignació per l’intent d’aprofitar el desastre per impulsar ara la MAT

L’intent tant dels directius de Fecsa-Endesa com del mateix president de la Generalitat, Jose Montilla, de vincular directament la tardança en la construcció de la MAT amb el desastre elèctric d’aquesta setmana ha dividit novament el govern i ha indignat els batlles afectats. El secretari general d’ICV, Joan Herrera, i el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, acusen directament Fecsa-Endesa de voler desviar el debat. ‘Tothom ja sap avui que el problema és a les xarxes de distribució, que no tenen res a veure amb les línies de transport com la MAT’, diu Herrera.

Puigcercós va més enllà i també acusa de voler desviar el debat el president Montilla, que també havia apel·lat a la MAT. ‘Li he demanat al president que no barregi els debats, perquè totes les avaries que han causat l’apagada han estat en la xarxa de distribució i no en la línia de transport’, diu Puigcercós.

Castells, per la seva banda, admet que amb la MAT construïda, els problemes a les xarxes de distribució locals haurien estat els mateixos, però també demana que no es simplifiqui aquest debat ‘perquè és molt complex i amb la MAT s’haurien pogut resoldre alguns problemes més ràpidament’.

‘Aquesta demagògia només genera més desafecció i desconfiança’

Batlles afectats com el socialista Estanislau Puig, de l’Escala, o el convergent Xavier Quer, de Crespià, han explicat a VilaWeb que l’intent de desviar l’atenció amb la MAT és fer demagògia, i que fa créixer encara més al desafecció i desconfiança vers el govern. En aquesta informació de VilaWeb sobre l’envelliment de la xarxa elèctrica de distribució, n’opinen aquests i altres batlles afectats. I per a més informació sobre l’apagada a l’Empordà, vegeu VilaWeb La Bisbal.

Però la MAT, soterrada o no, no formaria part d’aquesta xarxa secundària que ha quedat tant malmesa pel temporal. Tal com descriu el mateix director general de Fecsa-Endesa, tots els problemes es refereixen a la xarxa secundària i no a la xarxa de transport provinent de Vic. Aquesta xarxa de transport, que és la que serà substituïda per la MAT, i que és l’única controlada per Red Eléctrica (i no per Fecsa-Endesa), sofrí una avaria que fou reparada dimarts a primera hora de la tarda. A partir d’aleshores, el distribuïment elèctric va quedar en mans de les xarxes de distribució locals de mitja tensió.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any