Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  12.03.2010  19:35

Uns seixanta mil ciutadans passen la cinquena nit sense llum

Les cambres de comerç xifren les pèrdues en 100 milions pel cap baix · El Síndic obre dues actuacions per investigar les actuacions de les elèctriques i del govern

Men?ame
 

Quatre dies després de la nevada, uns seixanta mil ciutadans del país passaran la cinquena nit sense llum. La majoria són de les comarques de l'Empordà, la Selva i el Gironès, però hi ha quaranta-quatre municipis d'altres zones que també tenen restriccions parcials del servei elèctric. El balanç del temporal presenta més dades: 48 municipis sense telefonia mòbil i 1.700 línies de telefonia fixa tallada. I segons la Cambra de Comerç de Girona, 22.000 empreses de la demarcació han patit l'apagada, i les pèrdues mínimes són de 100 milions d'euros.

La indignació no ha parat de créixer a entre els veïns afectats, especialment després de saber-se que Endesa no pot assegurar el restabliment del 100% del servei fins la setmana vinent (vídeo), sense concretar cap dia: algunes de les assemblees municipals que s'han fet als municipis afectats han acabat amb crits de desesperació.

La Cambra de Comerç de Girona, per la seva banda, ha posat sobre la taula un primer balanç del què ha suposat el tall elèctric –que a molts polígons encara persisteix- i La Cambra s'ha mostrat extremadament crítica amb la situació, que ha qualificat com de 'torpede a la línia de flotació de les empreses', ja prou tocades per la crisi. El president, Domènec Espadalé, ha instat tots els empresaris afectats a reclamar directament compensacions a les elèctriques.

El Síndic obre dues actuacions per investigar les actuacions de les elèctriques i del govern

I mentrestant el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha començat aquest divendres actuacions d'ofici destinades a analitzar tant l'actuació de l'administració com la de les elèctriques, que són empreses privades de serveis d'interès general, arran de la nevada de dilluns passat. El propòsit del Síndic és, d'una banda, determinar si hi ha hagut manca de coordinació entre les administracions públiques tant entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat com entre els diversos departaments del govern.

I, d'altra banda, analitzar si l'actuació de Fecsa-Endesa i de Red Eléctrica s'ajusta a la exigible a empreses de serveis d'interès general. El Síndic apunta, d'entrada, que resulta inexplicable que havent transcorregut quatre dies des del temporal de neu, encara hi hagi un gran nombre d'usuaris que no poden disposar del subministrament elèctric que tenen contractat.