Salvador Soria serà soterrat diumenge a Benissa

  • S'ha mort aquest matí als 95 anys

VilaWeb
Redacció
12.03.2010 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pintor i escultor Salvador Soria Zapater (Grao de València, 1915), mort avui als 95 anys, serà soterrat diumenge a Benissa, ho ha residit els últims anys. Membre del Grup Parpalló i acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos, fou Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana l’any passat. El Bloc n’ha lamentat la mort en aquest comunicat.

Als huit anys es va despertar en Salvador Soria la seua inclinació pel dibuix, una manifestació que es va complementar després amb l’escultura i la mecànica. Va cursar estudis nocturns a l’Escola d’Arts i Oficis de València per perfeccionar la tècnica del dibuix.

Però l’aixecament contra la República de 1936 va frustrar la decisió que havia pres d’anar-se’n a París per ser pintor i en 1939, de la mateixa manera que molts altres compatriotes, va haver d’exiliar-se. En passar la frontera francesa, va ser internat al camp de concentració de Septfonds; poc després, per encàrrec de l’alcalde de l’esmentada població, va pintar uns murals a l’Ajuntament (actualment estes pintures formen part dels fons del Patrimoni Nacional de França).

En 1953 va tornar a Espanya i va ser convidat a formar part del grup Parpalló, del grup Art Actual i del Moviment Artístic del Mediterrani (MAM).

Analitzant la producció artística de Salvador Soria, es desprén de seguida una evident preocupació per la matèria, la qual cosa, unida a una clara tendència a perforar la superfície de l’equip, es pot dir que les dos circumstàncies identifiquen una estètica particular. A això cal afegir la constant exploració pel que fa a la relació forma-espai, així com l’estudi entre buit i massa, present a totes les seues escultures, destaca la Real Acadèmia.

En 1988 ha estat nomenat Acadèmic de Número esta reial corporació de i en 1994 la Diputació de València li va concedir el Premi Alfons Roig com a reconeixement a la seua trajectòria artística. Alhora, en 1997, l’Ajuntament de València li va dedicar un carrer amb el nom de ‘Salvador Soria. Pintor’ i el 2004 l’Ajuntament de Septfonds el va distingir amb la Medalla de Honor.

En la seua llista de reconeixements també figura que el 2005, l’Ajuntament de Benissa (Alacant) població en la qual va residir els últims anys, va acordar nomenar-lo Fill Adoptiu. El 2008 ha estat distingit amb el nomenament d’Acadèmic d’Honor per la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos, al cessar com numerari i este mateix any, li ha estat concedit el Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana.

Les obres de Salvador Soria han estat exhibides en nombroses exposicions nacionals i internacionals, com ara la Biennal de Venècia, Biennal de Sao Paulo, Biennal de Tòquio i la Fira ARC, entre d’altres.

Actualment, els seus treballs es troben formant part de les col·leccions d’importants museus, com ara el Centre d’Art Reina Sofia de Madrid; Centre Gallec d’Art Contemporània de Santiago de Compostel·la; Fundació Rockefeller de Nova York; Marlborough Mori Art de Londres; IVAM de València i Museu de Belles Arts de Bilbao.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any