Ovidi Montllor 2.0

  • Al cap de quinze anys de vacances internet redescobreix el cantant d'Alcoi amb tot de webs i recursos

VilaWeb
Martí Crespo
10.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 10 de març de 1995 es va morir a Barcelona el cantant i actor alcoià Ovidi Montllor. Quan ens va deixar, internet tot just feia els primers passos; avui, quinze anys després, la xarxa ja forma part de la nostra vida quotidiana. I l’Ovidi, és clar, hi té un racó. Us proposem, tot seguit, de descobrir-ne la seva petja digital. El primer pas és OvidiMontllor.com, de Joan Santonja, amb molta informació de la seva vida i obra (i algunes cançons). També és indispensable l’Arxiu Personal Ovidi Montllor, de la Universitat Politècnica de València, que inventaria el fons personal de l’artista, dipositat durant uns quants anys a casa del pintor alcoià i gran amic seu, Antoni Miró. S’hi inclouen articles, cançons, cartells, cartes, dibuixos, fitxers audiovisuals, partitures… Antoni Miró mateix manté a la seva pàgina personal el dossier especial que va dedicar a l’Ovidi en ocasió dels deu anys de la seva mort, el 2005, amb fotografies originals, pintures i dibuixos amb el cantant de protagonista. El desè aniversari també es va commemorar digitalment a VilaWeb amb aquest especial i, al Diari de l’Escola, amb aquest reportatge. Podeu veure també aquests fragments en vídeo de l’homenatge a Ovidi que es féu al Palau de la Música al maig del 2006.

El perfil més literari d’Ovidi Montllor s’aplega a la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, i el més musical, al portal Botiboti.org. Sense deixar la música, a Kumbaworld hi ha un bon grapat de lletres i partitures seves; a Cancioneros.com es relaciona la seva llarga discografia, i des de Música de Poetes es poden sentir desenes de poemes d’autors dels Països Catalans interpretats per Montllor. I el seu pas davant les càmeres, es recull a l’Internet Movie DataBase.

Pel desè aniversari de la seva mort, TVE Catalunya va emetre el programa Te’n recordes, Ovidi? (descripció detallada), consultable íntegrament a YouTube. Al mateix servidor de vídeos de Google s’apleguen molts més vídeos amb l’artista alcoià de protagonista, entre els quals hi ha l’Ovidoscopi, un homenatge personal i audiovisual de Gilberto Dobon. TV3, en canvi, va dedicar-li un capítol del programa Noms.

Ovidi Montllor ha fet passos fins i tot a les xarxes socials: té grup a Facebook i compte a MySpace.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any