Centenars de persones fan costat a l’ex-director del MuVIM en defensa de la llibertat d’expressió

  • Ahir va presentar la dimissió per l'escàndol de les fotografies censurades· El PSPV en responsabilitza Camps i Rus · Barberà diu ara que volia mantenir l'exposició

VilaWeb
Redacció
09.03.2010 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns cinc centenars de persones s’han concentrat aquest migdia a les portes del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) en suport a Romà de la Calle, que va dimitir ahir per l’escàndol de les fotografies censurades. Treballadors del museu, representants de sindicats, partits polítics, associacions i periodistes han fet costat a un emocionat de la Calle. A la concentració s’han escoltat crits demanant la dimissió del president de la Diputació valenciana, gestora del museu, Alfons Rus, i a favor de la llibertat d’expressió.

A la concentració s’han pogut llegir pancartes com ‘Tots som Romà’ o ‘Cultura sense censura’, entre crits de ‘Rus dimissió’. L’aparició de Romà de la Calle entre els manifestants ha provocat una onada d’aplaudiments que han durant minuts. Desbordat per una quantitat d’assistents que no esperava l’exdirector del museu ha fet una crida a la llibertat d’expressió i ha defensat el paper de la imatge en la creació de la història.

EL PSPV acusa Camps i Rus

El PSPV va acusar ahir el president de la Generalitat, Francisco Camps, i el de la Diputació de València, Alfonso Rus, de ser ‘al darrere de la censura de les fotografies polítiques contingudes en l’exposició Fragments d’un any‘. Per tant, demanarà ‘responsabilitat’, va dir ahir el portaveu socialista de la Diputació, Rafael Rubio. Per Rubio, la dimissió del director del MuVIM, Romà de la Calle, demostra que la censura és cosa ‘de Camps i Rus’.

Del la Calle: ‘Tinc certa dignitat’

De la Calle va basar ahir la seva decisió en dos motius ‘molt clars i senzills’: primer, la retirada d’algunes fotografies de l’exposició; segon i més important, el fet que alguns mitjans de comunicació haguessin dit, basant-se en fonts de la diputació, que la retirada s’havia fet d’acord amb el director. De la Calle nega aquest acord i diu que l’ordre va venir de dalt, sense que ell hi tingués res a veure. ‘Tinc una certa dignitat i no puc acceptar aquesta mena de decisions.’

L’exposició, inaugurada dijous, consta de noranta fotografies d’actualitat, fetes per reporters valencians. La UPV va comprovar que la diputació havia retirat les de política, moltes de les quals es referien al cas Gürtel. Ara la UPV cerca un altre local per exposar-hi les fotografies censurades.

El president de la diputació, Alfonso Rus, va gosar apel·lar a la llibertat d’opinió per retirar l’exposició: ‘La llibertat d’expressió no vol dir que no tinguem llibertat d’opinió’. Per Rus, la retirada d’una part de les fotografies s’explica perquè ‘no eren positives en un marc que es troba fora de la política’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any