Polèmica per la dimissió del director del MuVIM

  • Presenta la dimissió per l'escàndol de les fotografies censurades i el PSPV en responsabilitza Camps i Rus · Barberà diu ara que volia mantenir l'exposició

VilaWeb
Redacció
08.03.2010 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSPV ha acusat el president de la Generalitat, Francisco Camps, i el de la diputació valenciana, Alfonso Rus, de ser ‘al darrere de la censura de les fotografies polítiques que es mostraven a l’exposició Fragments d’un any‘ i és per això que demanarà ‘responsabilitat’, segons que ha dit el portaveu socialista de la Diputació de València, Rafael Rubio. Per a Rubio, la dimissió del director del MuVIM, Romà de la Calle, demostra que la censura ha estat cosa ‘de Camps i Rus’. Avui de la Calle havia presentat la dimissió per no compartir la decisió de la Diputació, que gestiona el museu, de fer retirar les fotos de l’exposició sobre política valenciana, entre les quals n’hi ha de relacionades amb el cas Gürtel.

Per la seva banda, la batllessa de València, Rita Barberà, ha dit ara que ella era partidària de la llibertat d’expressió i, com a tal, considerava que calia ‘mantenir l’exposició’ dels fotoperiodistes censurada.

Després que la Diputació fes retirar part de les fotografies, la Unió de Periodistes Valencians va decidir de retirar l’exposició del MuVIM i cercar un altre lloc on mostrar-la, i avui de la Calle ha dimitit, una decisió que ha explicat que estava justificada per dos motius ‘molt clars i senzills’: el primer, per la retirada de fotografies de l’exposició; i el segon, més important, per la informació publicada a alguns mitjans de comunicació que citaven fonts de la Diputació, segons la qual la decisió de retirar algunes fotografies era un acord amb el director. De la Calle ha negat que hagués existit aquest acord i ha dit que l’ordre fou donada ‘des de dalt’ i que ell no hi tingué res a veure. ‘Tinc certa dignitat i no puc acceptar aquest tipus de decisions’, ha reblat.

‘Fotografies normalíssimes’

Per de la Calle, les fotografies de l’exposició són ‘normalíssimes, després de l’any que ha tingut el País Valencià’. ‘Se sabia que l’exposició reflexaria allò que va passar al 2009 i s’havia fet amb continència’, ha dit de la Calle. En la seva opinió, ‘la desmesura és el que ha passat després i la retirada és errònia i equivocada’.

El president de la Unió de Periodistes, Ximo Clemente, ha explicat a VilaWeb que la dimissió de Romà de la Calle ‘és la resposta que dóna l’ètica d’un professional que ha fet el que no li quedava més remei de fer. En canvi, els censors de la Diputació de València segueixen als seus llocs’, ha dit. Clemente ha afegit que De la Calle sempre havia tingut una actitud de col·laboració i d’entesa amb la UPV i que per això l’organització li dóna ple suport.

L’exposició fou inaugurada dijous passat i recull noranta fotografies de reporters valencians sobre actualitat. La UPV va comprovar que la Diputació havia retirat les de política, moltes de les quals es referien al cas Gürtel. Ara la UPV cerca un local alternatiu on exposar les fotografies censurades.

El president de la Diputació, Alfonso Rus, va arribar a apel·lar a la llibertat d’opinió per retirar l’exposició. ‘La llibertat d’expressió no vol dir que hom no tingui llibertat d’opinió’, va dir Rus, per qui la decisió de retirar part de les fotografies era deguda al fet que aquestes ‘no eren positives en un marc que no comporta política’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any