Milers de persones es manifesten a Móra d’Ebre contra el cementiri nuclear

  • Dirigents d'ERC i ICV reclamen que es tingui en compte el clam del territori en contra del magatzem

VilaWeb
Redacció
07.03.2010 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre tres mil persones, segons els mossos, i deu mil, segons els organitzadors, s’han manifestat pels carrers de Móra d’Ebre en contra de la candidatura d’Ascó a acollir el magatzem de residus nuclears. La marxa, convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), ha començat des del pont vell amb quaranta minuts de retard perquè que s’havien col·lapsat els accessos a la vila. La pancarta principal, amb el lema ‘No al cementiri nuclear’, ha estat encapçalada per portaveus i activistes de plataformes en defensa del territori. A la marxa també hi assistien dirigents d’ICV i ERC.

Tots els representants dels partits polítics que han assistit a la manifestació han reclamat al govern espanyol que tingui en compte el clam del territori contra la ubicació del magatzem de residus nuclears a Ascó. Així, ERC i ICV consideren que seria una ‘irresponsabilitat’ que el Ministeri d’Indústria escollís Ascó. El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha denunciat la manera de fer política del govern espanyol, que ‘imposa decisions al marge d’allò que vol la gent’; i la portaveu del grup parlamentari d’ERC, Anna Simó, ha criticat que la decisió recaigui en un sol ajuntament. Cap dirigent destacat del PSC ni de CiU no ha participat en la marxa d’avui, però si càrrecs locals i alguns diputats.

El diputat al congrés espanyol per ERC Joan Tardà ha demanat a la Generalitat que ‘planti cara davant una possible decisió d’Espanya’ d’ubicar el cementiri nuclear a Ascó.

Per part del PSC, el diputat ebrenc i alcalde de Batea (Terra Alta), Joaquim Paladella, ha volgut manifestar-se de nou contra el cementiri nuclear i ha recordat que fa més d’un any que la federació del partit a l’Ebre es va posicionar en contra de la instal·lació. Paladella també ha insistit que el president de la Generalitat ja es va pronunciar en contra i que va enviar una carta al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per anunciar-li que no hi havia consens per acollir el magatzem de residus. ‘Amb la manifestació d’avui, demostrem que hi ha consens en contra del cementiri’, ha afegit.

Com a representant de CiU, ha assistit el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Joan Pere Gómez, que ha insistit que una instal·lació d’aquestes característiques no només afectava Ascó i que es tractava d’una qüestió política, de manera que si Montilla i el govern espanyol no volien ubicar el cementiri a Ascó, no ho farien pas.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Bernat Pellisa, s’ha mostrat molt satisfet per ‘l’èxit de convocatòria’ i ha afirmat: ‘La gent és conscient que ens juguem el futur de la comarca. La resposta ha cobert les expectatives creades. I jo crec que ha arribat el moment de fer entendre a les persones que volen el cementiri nuclear a la comarca que hi ha un consens social en contra de la ubicació d’aquesta instal·lació a la Ribera d’Ebre’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any