Els batlles demanen a Interior que els faci cas quan reclamen més mossos

  • Les entitats municipalistes s'han reunit per tornar a demanar al govern que necessiten més reforços policíacs per resoldre conflictes com el de Salt

VilaWeb
Redacció
05.03.2010 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Municipalista de Catalunya s’ha reunit avui i ha acordat demanar al departament d’Interior que se’ls tingui més en compte quan reclamen reforços policíacs per resoldre problemes de convivència com el que han tingut lloc a Salt. Després de la reunió, el batlle de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, ha indicat que no critiquen la gestió del conseller Saura però que sí estan molestos perquè, quan demanen més policia la resposta a la sol·licitud és sempre que no hi ha prou efectius. ‘S’ha d’establir l’autoritat per aquell qui coneix la realitat de més a prop, que és el batlle’, ha opinat Bustos.

Bustos ha dit que ‘una ordenança municipal no pot ser desautoritzada’ per la justícia només perquè no hi ha un decret que indiqui clarament que els municipis tenen potestat per decidir si s’ubica un prostíbul o no. Segons el president de l’Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, s’ha de canviar el decret perquè almenys l’informe previ de la Generalitat estigui consensuat amb l’ajuntament. ‘Reclamem l’autoritat, perquè és l’alcalde el que sap el que necessita el seu municipi’, ha afegit Bustos, que ha defensat un decret per evitar la ‘indefensió’ en què es troba un ajuntament quan pren una decisió sobre la instal·lació d’un prostíbul i després els tribunal la deixen sense efecte. ‘El que volem és una garantia’, ha reiterat.

Esteve ha indicat que s’ha de canviar el decret i que, com a mínim, l’informe preceptiu de la Generalitat estigui consensuat amb l’ajuntament, o que aquest ‘pugui tenir potestat legal’ per contradir aquest informe. El també alcalde de Martorell ha recordat que últimament hi ha hagut tres peticions per instal·lar macroprostíbuls. ‘No ens podem convertir en el prostíbul d’Europa, tampoc’, ha afegit.

Per la seva banda, Bustos ha fet servir l’exemple del decret d’equipaments comercials per fer entendre la seva intenció. Ha apuntat que igual que ara un decret diu quan es poden autoritzar nous centres comercials, cal una normativa específica perquè el municipi decideixi i tingui una ‘garantia de blindatge’ per fer-ho. ‘Volem que aquest decret pugui establir fins a on nosaltres tenim capacitat de discernir, i que ens doni l’autoritat per dir sí o no’, ha resumit. De fet, segons Bustos, la indefinició per part del conjunt d’administracions fa que ara siguin els tribunals els que decideixin, poden revocar els acords dels ajuntaments. ‘Una ordenança municipal no pot ser desautoritzada’, ha constatat.

En concret, la resolució que la Comissió Municipalista ha aprovat avui insta la Generalitat a regular reglamentàriament els requisits i les condicions que han de complir els locals de pública concurrència destinats a l’exercici de la prostitució, amb l’objectiu que els ajuntaments disposin d’un marc jurídic clar que els permeti, si és el cas, ‘limitar la proliferació d’establiments d’aquestes característiques, el seu tamany i la seva ubicació’.

Unitat a Salt contra la inseguretat i la reincidència

Justament ahir, les entitats, els veïns, els comerciants, les associacions d’immigrants i els grups polítics de Salt van acordar unànimement dos escrits demanant més presència policíaca al municipi i mà dura contra els reincidents. Els escrits s’enviaran al president de la Generalitat, José Montilla, i al conseller d’Interior, Joan Saura. Les entitats i veïns volen que la resposta sigui ràpida, que trigui menys de dues setmanes. La portaveu dels veïns i comerciants, Cesca Terrón, insisteix en la ‘predisposició de tothom’ per a lluitar contra aquesta situació. ‘Això que ha nascut avui és molt important i demostra que anem a l’una per lluitar contra la delinqüència i demanar seguretat’, va dir.

Anar a l’uníson per lluitar contra la inseguretat i reclamar mà dura contra els reincidents. Aquest és el lema de la reunió d’ahir al vespre a la casa de la vila de Salt, en què hi havia representants de totes les forces polítiques, de les associacions de veïns i de comerciants, la taula d’entitats (n’aplega més de quaranta) i representants dels grups d’immigrats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any