Furió i Soler fan autocrítica

  • Lamenten haver dividit el vot valencianista · Furió refusa donar suport a cap candidatura per a preservar l'opció d'una única candidatura d'aquí a quatre anys

VilaWeb
Redacció
03.03.2010 - 16:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà de les eleccions de la Universitat de València, Antoni Furió i Vicent Soler analitzen en declaracions a VilaWeb els resultats, que contra pronòstic els van deixar, a tots dos, fora de la cursa per al rectorat: el continuista Esteban Morcillo haurà de competir, en la segona tanda, amb María Antonia García-Bernau, una candidata amb qui ningú no semblava comptar.

Tant Furió com Soler consideren que les dues candidatures es poden haver anul·lat entre si, però també fan autocrítica i reconeixen, també tots dos, que no han sabut explicar-se als estudiants ni, sobretot, al Personal d’Administració i Serveis (PAS).

‘No sabria explicar per què ha passat. Segurament no he sabut arribar als estudiants i potser tampoc no he sabut explicar bé la reforma administrativa que proposava; segurament això ha preocupat el PAS, que ha optat pel continuisme’, diu Soler. I Furió hi afegeix, també, que a la seva candidatura no hi havia cap representant de la Facultat d’Econòmiques, una de les més grans, i que això l’ha perjudicat. ‘Era un risc que havíem assumit per a la primera tanda esperant que a la segona ho esmenaríem amb nous suports, però és obvi que no ha sortit bé.’

‘Cor dividit’ d’electors

El resultat de la primera tanda ha donat a Esteban Morcillo un vot ponderat del 36,47%, a Maria Antonia García-Bernau del 23,49%, a Antoni Furió del 21,61% i a Vicent Soler del 18,43 %. García-Bernau ha estat la candidat més votada entre els estudiants i el PAS, mentre que Furió ha estat el més votat pel personal investigador. La resta de categories, bàsicament les relacionades amb la docència, han votat principalment Morcillo. Soler admet que les dues candidatures que han quedat fora, les que tenien una major sensibilitat nacionalista, poden haver-se fet nosa: ‘Els nostres electors potencials no eren ben bé els mateixos, però hi havia una àmplia zona conjunta que tenia el cor dividit, i això segurament sí que ha passat’. Furió, a més, diu: ‘Si haguéssi aconseguit integrar-nos en una única candidatura això no hauria passat’.

‘Una única candidatura progressista i valencianista d’ací a quatre anys’

De fet, precisament aquest sentiment és el que porta Furió a pensar en ‘una única candidatura progressista i valencianista d’ací a quatre anys’ i a refusar de donar suport a cap de les dues candidatura que han passat a la següent tanda. Furió diu que és encara massa aviat per a parlar-ne, però apunta que, en cas de portar-se a terme aquest projecte comú, probablement ni ell mateix ni Soler serien les persones més adequades per a encapçalar-lo. Soler, que es declara ‘commogut per la situació’, també ha refusat, de moment, de donar suport a cap de les dues candidatures guanyadores.

Morcillo i García-Bernau

Morcillo representa la continuació de les polítiques desenvolupades per l’actual equip rectoral i se’l considera pròxim als postulats dels socialistes valencians. García-Bernau havia tingut responsabilitats en el primer govern Zapatero i és l’única candidata que no té el català com a llengua habitual.

La participació total ha estat del 17,45 %, que representa 10.015 persones. Per estaments, en el PDI doctor ha votat el 87,75%, en el PDI no doctor el 53,16%, en el cas dels estudiants el 10,76%, en el PAS el 72,97% i en el personal investigador en formació el 41,56%.

Ara caldrà la segona tanda que es farà el dia nou i en la qual els membres de la Universitat hauran de triar entre el doctor Morcillo i la doctora García-Bernau. Morcillo parteix com a favorit però vista la progressió inesperada de García-Bernau, que podria haver replegat un gran vot femení, les negociacions per a aconseguir el suport dels dos candidats eliminats sembla que seran importants cara al resultat final.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any