El Parlament aprova una resolució de suport a les consultes amb els vots de CiU i ERC

  • Encoratja la societat civil i els electes locals a treballar conjuntament per una participació important el 25 d'abril i el 20 de juny

VilaWeb
Redacció
03.03.2010 - 14:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya ha aprovat avui una resolució de suport i ‘reconeixement’ a les consultes sobre la independència de Catalunya que s’han celebrat a uns 250 municipis. Aquest punt de la resolució ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU i ERC, que han pactat una transacció, l’abstenció d’ICV-EUiA i els vots en contra del PSC, el PP i el grup mixt. El text encoratja la societat civil, els electes locals i els ciutadans a ‘treballar conjuntament’ per aconseguir ‘de nou’ una ‘participació important’ en les onades del 25 d’abril i el 20 de juny. A més, es destaca que les consultes han estat un ‘exercici de participació ciutadana remarcable’.

‘Mostra que una part creixent de la societat desitja la consecució d’un estat propi per a Catalunya’

La resolució afirma que les consultes celebrades estan ‘emparades per la normativa vigent’ i que ‘van aconseguir un ampli ressò i participació’. A més, destaca que la participació ha tingut ‘un resultat molt important tenint en compte la naturalesa no oficial d’aquestes consultes, el fet que fossin convocades per la societat civil i no per l’administració i el seu caràcter no decisori’. El text també celebra que s’obrís la participació a partir dels 16 anys i als immigrants sense dret a vot. Segons la resolució, ‘l’àmplia participació i la manifestació a favor de la independència entre els participants mostra que una part creixent de la societat catalana desitja la consecució d’un estat propi per a Catalunya’ i afirma que ‘aquest procés mereix una reflexió del conjunt d’institucions públiques al voltant del futur de les nostres llibertats nacionals, l’aprofitament democràtic i la participació ciutadana en els afers públics’.

Així mateix, el Parlament encoratja la societat civil, els electes locals i els ciutadans a títol individual dels municipis on hi ha previstes consultes el 25 d’abril i 20 de juny a treballar conjuntament perquè aquestes ‘comptin de nou amb una participació important de la ciutadania’. La cambra catalana també ‘es ratifica en la voluntat d’emprar tots els instruments jurídics vigents i polítics necessaris per tal que el poble de Catalunya pugui exercir el dret a decidir’.

Suport al dret d’autodeteriminació

El text aprovat ratifica, d’una banda, una resolució sobre el dret d’autodeterminació de la nació catalana adoptada el 12 de desembre de 1989. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC i ICV-EUiA, l’abstenció del PSC i els vots contraris del PPC i el grup mixt. A partir d’aquí, el text aprovat respon a una transacció pactada entre CiU i ERC de suport a les consultes celebrades i encoratjament per a les onades que s’han de celebrar a l’abril i el juny. Aquests dos partits hi han donat suport, ICV-EUiA s’ha abstingut i PSC, PP i grup mixt hi han votat en contra.

ERC celebra el suport parlamentari a les consultes

En la conferència de premsa posterior, la portaveu d’ERC, Anna Simó, ha indicat que la primera intenció del seu grup era que ‘la resolució es votés en el ple, però el rebuig de la resta de grups no ho va permetre’. De tota manera, ha dit que això no li treu importància, i ha recordat que ‘la primera resolució sobre el dret a l’autodeterminació al Parlament es va aprovar també en comissió’. Simó ha celebrat que el Parlament hagi donat suport a les consultes del 25 d’abril i a les successives, ‘reconeixent la mobilització i la voluntat de participació política’ d’una part important de la ciutadania’. L’objectiu, ha dit, no és ‘banalitzar’ el dret a l’autodeterminació, sinó al contrari.

El PSC acusa CiU d’oportunisme

Per la seva banda, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, ha carregat contra el ‘camaleonisme polític que practica CiU’, ja que creu que ‘quan convé és regionalista i quan convé és el més abrandat dels independentismes’, i els ha acusat de tenir un ‘oportunisme tàctic’ en aquest tema. A més, ha insistit sembla que el president de CiU, Artur Mas, ‘hagi perdut tot l’interès’ en aquest procés i l’ha acusat de tenir un ‘independentisme de conveniència’. Ferran ha volgut treure transcendència a la resolució aprovada –’és una resolució més del Parlament’- i ha recordat que amb anterioritat ja s’han votat ‘coses similars’. Ferran creu que el debat en comissió d’aquesta proposta de resolució ha estat ‘clarificador’, ja que ‘tothom ha expressat la seva posició política’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any