El govern nord-americà considera l’estat espanyol el centre d’emblanquiment de diners més important d’Europa

  • Segons un informe del Departament d'Estat, és la via més important d'accés de la droga a Europa · També s'hi diu que l'estat espanyol és el primer consumidor de cocaïna

VilaWeb
Redacció
03.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons un estudi del Departament d’Estat del govern dels EUA, ‘l’estat espanyol és un important centre europeu de les activitats d’emblanquiment de capitals, i una important via d’accés dels estupefaents il·lícits’. L’estudi, titulat ‘2010 International Narcotics Control Strategy Report’, insta l’estat espanyol a garantir la independència del seu sistema judicial, a perseguir la inversió en el sector immobiliari procedent del narcotràfic, i a ser més transparent en els resultats de la seva acció contra el tràfic d’estupefaents i en el valor dels actius confiscats.

L’informe del govern nord-americà analitza l’estat del narcotràfic i l’emblanquiment de diners arreu del món. L’apartat dedicat a l’estat espanyol és el més contundent entre els països europeus, tant en l’anàlisi de situació com en les recomanacions que fa al govern espanyol. L’anàlisi inclou els orígens de la droga que hi entra, el contraban de mercaderies il·legals, les inversions immobiliàries a les costes sud i est de l’estat, la presència de grups del crim organitzat, la lluita anti-terrorista, i els sistemes alternatius de remeses econòmiques.

‘L’evasió d’impostos en els mercats interns i el contraban de mercaderies al llarg de la costa també continuen sent les fonts de fons il·lícits a l’estat espanyol’, afirma el Departament d’Estat. També destaca que ‘el contraban d’electrònica i tabac des de Gibraltar segueix sent un problema constant’. Per altra banda, l’informe destaca que ‘passatgers que viatgen des de l’estat a Amèrica Llatina fan contraban d’importants quantitats de diner negre’.

Segons l’informe, els càrtels colombians utilitzen els guanys de la venda de drogues a l’estat per comprar productes a Àsia, i, posteriorment, vendre aquests productes legalment a Colòmbia o en les botigues dirigides pels càrtels de la droga a Europa.

Ingressos del narcotràfic, invertits en el sector immobiliari

El Departament d’Estat nord-americà afirma que ‘un percentatge desconegut dels ingressos del narcotràfic s’inverteixen en el sector immobiliari, particularment en les zones costaneres del sud i l’est de la península’. L’informe conté com a dada rellevant que el 20% dels bitllets de 500 euros en el mercat a Europa han estat en circulació a l’estat espanyol durant el 2009, directament vincults a l’adquisició de béns immobles per emblanquir diners.

L’informe explica que l’octubre de 2009 la Comissió Europea va presentar una denúncia contra l’estat espanyol davant el Tribunal Europeu de Justícia per aplicació incorrecta de les normes de la UE contra l’emblanquiment de diners. Dos mesos més tard el govern espanyol presentava un nou projecte de llei contra l’emblanquiment de capital al congrés.

‘Els controls de blanqueig de capitals s’ha d’aplicar també a les entitats més actives en el sistema financer, incloent bancs, caixes, entitats de crèdit, companyies d’assegurances, assessors financers, de borsa i societats de valors, gestores de fons de pensions, d’inversió col·lectiva, els serveis postals, i els punts de canvi de divisa’, aconsella l’informe.

Recomanacions a l’estat espanyol

El govern nord-americà considera que ‘l’increment de l’emblanquiment de diners i els mètodes sofisticats utilitzats pels delinqüents representen una amenaça important per a l’estat espanyol. El govern espanyol  ha d’examinar els recursos que destina a la supervisió de la indústria de la droga, i garantir que el seu sistema judicial tingui la independència i els recursos que necessita per complir eficaçment les funcions que té encomanades’.

Segons les recomanacions de l’informe, el govern espanyol ha de treballar per a omplir les llacunes en àrees com les mesures establertes d’auditoria empresarial, la propietat efectiva de les persones jurídiques, i l’ús continuat de les accions de pagament al portador. Finalment, l’informe també diu que l’estat espanyol ‘hauria de mantenir i difondre estadístiques sobre investigacions, processos judicials i condemnes, incloses les quantitats i els valors dels actius congelats o confiscats’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any