El 28-F tanca amb una participació del 21%

  • És sis punts inferior a la del 13-D · Avui s'han dipositat a les urnes unes 60.000 paperetes · La Coordinadora es mostra satisfeta amb els resultats

VilaWeb
Redacció
28.02.2010 - 20:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La participació en les consultes sobre la independència d’avui en els vuitanta municipis on s’havien convocat ha estat finalment d’un 21%, és a dir, uns 60.000 votants han exercit el dret de dipositar la papereta a l’urna dels 300.000 que eren convocats. Comparant-ho amb el 13-D hi ha hagut un descens de participació: aleshores fou d’un 27,6%. Amb tot, la Coordinadora celebra les dades i destaca l’èxit organitzatiu del procés, que, segons ha destacat, ha arribat a un punt de solidesa. El Sí ha obtingut un 92% dels vots emesos; el No, un 4,9%; el Blanc, un 2,8%; i un 0,3% de nuls. La futura presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i Lluís Cabrera, dels Altres Andalusos, analitzen els resultats en aquest debat a VilaWeb.

El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha destacat que aquest nivell de participació demostra la consolidació tant de l’organització de les consultes com del mateix ‘procés d’autodeterminació’ i la seva fortalesa fins i tot amb una actitud passiva de l’estat. També ha dit que no era tan important la dada final de participació com l’èxit d’organització i no ha volgut fixar un percentatge mínim per determinar l’èxit de la convocatòria . Bertran es mostra satisfet per aquestes dades i parla de ‘maduresa’ del procés, començat a Arenys de Munt i continuat el 13-D i avui mateix.

Bertran ha destacat que si es descompten els joves de 16 i 17 anys i els immigrants, que poden votar a les consultes independentistes però no a les convocatòries electorals oficials, la participació se situaria per damunt del 21%. Pels organitzadors, és bo distingir les dades de participació tenint en compte que a les consultes independentistes hi poden votar col·lectius com joves de 16 i 17 anys i immigrants sense l’hàbit de votar interioritzat.

Més percentatge de vot que cap partit

La Coordinadora ha destacat que des del 13 de setembre a Arenys de Munt ja han exercit el seu dret a vot sobre la independència més de 250.000 de les 990.647 majors de 16 anys cridades a les urnes, amb un resultat aclaparador fins ara a favor del ‘sí’. És a dir entorn del 25% de participació que, com ha fet notar el mateix Bertran, cap partit dels que es presenten al Parlament assoleixen un nivell de suport popular tant elevat.

‘Si l’autodeterminació fos un partit polític en aquests moments seria el primer partit polític de Catalunya, cosa que reflecteix que el projecte que aconsegueix un suport més important és l’autodeterminació’, ha asseverat Bertran, que, just per aquest motiu i avançant-se als esdeveniments, ja ha reclamat el ‘suport de tota la societat catalana a aquest important nivell de suport popular’.

La participació en la segona onada de consultes s’eleva al 23,5 si es pren com a referència el cens electoral oficial, és a dir sense menors de 18 anys ni immigrants. Bertran ha destacat resultats en municipis com Xerta, ‘l’Arenys de Munt de les Terres de l’Ebre’, on hi ha votat el 40,4% de l’electorat; Parlavà, 51,59% Torre de Fontaubella, 55,47%, i la Nou de Bergedà, el municipi que més participació ha registrat, amb el 56,58%. També ha destacat el de ‘Ventdelplà’, és a dir Breda, on hi ha votat el 30.62%.

Un fenòmen que ‘no para de créixer’

En definitiva, per Bertran les dades demostren que les consultes són un ‘fenòmen social no pararà de créixer’ malgrat que ha assegurat que hi ha hagut ‘molts intents per acabar amb la consulta’, entre els que hi ha situat el ‘buit mediàtic, el menyspreus i els pals a les rodes’ que assegura que s’han posat a les assemblees organitzadores locals. ‘No han pogut acabar amb la consulta independentista, un procés que va endavant i empeny’ cap a l’exercici del dret d’autodeterminació, ha asseverat.

Per la Coordinadora Nacional de les Consultes d’independència, aquest 28F s’ha acabat consolidant com el ‘pont’ entre el 13D i les futures convocatòries del 25 d’abril -en què estan cridades a votar 1 milió de catalans-, del 20 de juny i la de Barcelona, encara sense data fixada, que coronarà el procés.

Jordi Fàbrega: ‘Participació acceptable’

El portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, ha declarat a VilaWeb: ‘El nivell de participació ha estat acceptable, tenint en compte els mitjans de què hem disposat per fer-ho i el silenci mediàtic que hi ha hagut. Perquè hem treballat bàsicament amb el voluntariat de la gent. Segurament on és més baixa la participació és a les principals poblacions, però també ha depengut molt de les qüestions organitzatives. No es poden fer consultes a qualsevol preu i només amb il·lusió, sinó que cal analitzar les dades objectives que et permeten veure si podrà tenir èxit o no. Hem comprovat que allà on hem donat suport hi ha hagut una mitjana de participació més alta. Valorem també que hi ha hagut un recolzament municipal important’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any