Antich troba encertada la dimissió de Munar i reitera que no avançarà les eleccions

  • Miquel Nadal, imputat pel cas Maquillatge igual que Munar, la va acusar ahir de finançar el partit amb diners del Consell a través de TV de Mallorca

VilaWeb
Redacció
27.02.2010 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern, Francesc Antich, ha dit avui que trobava encertada la dimissió de la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar (Unió Mallorquina), i ha dit que aquesta decisió no afectaria gens ni mica la decisió de l’executiu de no convocar eleccions avançades. ‘La millor forma d’ajuda els ciutadans és continuar governant’, ha declarat. He reiterat la voluntat d’arribar a pactes amb tots els partits per tirar endavant la legislatura.

Maria Antònia Munar, va dimitir ahir al vespre de presidenta del parlament balear i de diputada, poques hores després que l’ex-vicepresident del Consell de Mallorca i company de partit, Miquel Nadal, hagués declarat al jutge que Munar li va donar 300.000 euros en efectiu per comprar la meitat de la productora Vídeo U, a qui es va adjudicar Ràdio Televisió de Mallorca. L’objectiu, segons confessà Nadal, era finançar la campanya electoral del 2007 a través dels fons públics que rebia la mateixa productora del Consell, com a adjudicatària de serveis de TV de Mallorca. Tots dos polítics es troben encausats pel cas Maquillatge, de presumpta corrupció.

Unió Mallorquina ha manifestat que ara s’obre un nou escenari que s’haurà de discutir el proper dimarts en la reunió que ha de mantenir aquest partit. Des d’aquesta formació consideren que la dimissió de Munar, ‘un fet que la honra’, ha conduït a un punt d’inflexió institucional i intern en el sí d’UM que s’haurà de reflexionar. Com també s’hauran de tractar les declaracions fetes aquest divendres entorn l’Operació Maquillatge per part de Miquel Nadal. L’executiva també analitzarà la declaració judicial de Nadal i n’estudiarà l’expulsió del partit o la suspensió de militància, per tal que d’ara endavant no es pugui vincular el que ell digui al partit.

El PP, d’altra banda, continua demanant eleccions anticipades o que Antich dimiteixi si no presenta una qüestió de confiança. El president d’aquest partit, José Ramón Bauzà, considera que ara es mostra encara més la debilitat del president Francesc Antich i s’evidencia la ‘incapacitat’ del cap de l’executiu per tirar endavant els projectes polítics. Bauzà manté que Antich s’ha ‘atrinxerat’ al Consolat de Mar, seu del govern de les Illes Balears, i que segurament serà el PP qui decideixi qui serà el nou president de la cambra autonòmica.

Finalment, el Partit Socialista de Mallorca (PSM), formació política que integra el Bloc (soci del govern d’Antich), ha expressat en un comunicat que la decisió de Munar de dimitir és un ‘gest imprescindible’ que restitueix part de la dignitat del Parlament. El PSM insta, a més, al president d’UM, Josep Melià, a depurar totes les responsabilitats, ja que amb els casos de corrupció no només es posa sota sospita el partits, sinó també les maneres de fer política d’aquest partit. Des d’aquesta formació, consideren que la dimissió de la presidenta de la cambra autonòmica era ‘l’única sortida possible’ per ella, tenint en compte la situació judicial en la qual es troba immersa. Expliquen que els ciutadans de les Balears no es mereixen que la segona autoritat del país sigui objecte d’acusacions de corrupció ‘tan greus’ com les que pesen sobre Munar.

President del PP

Enmig de tot plegat, previsiblement serà un diputat del PP el substitut de Munar a la presidència del Parlament, i qui té més opcions és l’ara vicepresident, Pere Rotger. El batlle d’Inca ja ocupà el càrrec la legislatura passada (2003-2007). Amb tot, també hi podria optar l’actual portaveu del PP a la Cambra, Francesc Fiol, que havia de deixar el lloc els propers mesos. El substitut s’elegirà per votació i, tenint en compte la previsible abstenció  d’UM, serà del PP. Això sí, Munar registrarà la renúncia dimarts i, per tant, la vice-presidenta Aina Rado (PSIB) presidirà l’acte commemoratiu de la Diada de les Illes, que s’ha de fer al Parlament dilluns, i el ple de dimarts. Després reunirà la Mesa i el nou president s’eligirà en el ple de la setmana següent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any