El govern escocès publica l’esborrany de la llei del referèndum

  • El text preveu que els escocesos puguin votar si volen més poders pel parlament o la independència

VilaWeb
Redacció
25.02.2010 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern escocès ha publicat avui l’esborrany de llei del referèndum sobre la independència, que té previst de convocar enguany. Segons el text, els votants podran decidir si el parlament ecocès ha de tenir més competències i poders dins del Regne Unit o si Escòcia ha de ser plenament independent. L’esborrany serà públic i obert a esmenes fins després de les eleccions al parlament britànic, que s’hauran de fer abans del 3 de juny. ‘Els escocesos tenen el dret de decidir el futur de la seva nació’, ha declarat el primer ministre, Alex Salmond.

Segons el govern escocès hauria d’haver un referèndum enguany sobre el futur del país. El govern afirma que la seva voluntat fóra un referèndum sobre la independència en el qual cridaria a votar en favor però reconeix alhora que hi ha partidaris de diferents possibilitats i en un intent de consensuar la llei proposa un referèndum amb diverses opcions.

Amb aquestes diverses opcions Salmond confia a convèncer els diputats de l’oposició de donar suport a la convocatòria del referèndum, que es podria fer el 20 de novembre del 2010, dia de Sant Andreu, patró d’Escòcia. Però si Salmond no aconsegueix la majoria, i ho té complicat arran de la negativa dels liberaldemòcrates, haurà d’esperar-se fins a les eleccions del 2011.

Salmond va dir a començament de mes que publicaria el text com un esborrany perquè l’oposició no el pogués vetar abans de les eleccions britàniques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any