El Senat aprova definitivament la Llei de l’avortament

  • Les menors d'entre 16 i 18 anys hauran d'informar els pares si volen avortar · El PSOE ha aconseguit rebutjar els tres vetos que pesaven contra la norma

VilaWeb
Redacció
24.02.2010 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Senat espanyol ha aprovat definitivament la reforma de la Llei de l’avortament que d’aquesta manera es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i entrarà en vigor quatre mesos després de la seva publicació. Aquest matí el PSOE ha aconseguit que la cambra alta rebutgés els tres vetos que pesaven contra la norma i a la tarda cap de les vuitanta-vuit esmenes presentades no han prosperat. Els senadors de PSOE, Entesa, PNB, BNG i alguns de CiU i del grup mixt han rebutjat aquests vetos i han donat suport a una reforma que situa la majoria d’edat per decidir sobre la interrupció de l’embaràs en els 16 anys i el liberalitza fins a les 14 setmanes.

El principal escull de les negociacions ha estat en tot moment la clàusula sobre l’obligació o la llibertat dels menors d’edat a informar o tenir permís dels pares per poder avortar. Finalment, el text aprovat permet a les menors no dir-ne res als pares si al·leguen ‘fonamentadament’ que això els provocarà ‘un conflicte greu manifestat o un perill cert de violència intra-familiar, amenaces, coaccions, maltractes, o una situació de desamparament o desarrelament’. La nova norma també inclourà el dret d’objecció de consciència dels sanitaris que participin en la interrupció voluntària de l’embaràs sense que suposi ‘un menyscapte de l’accés i la qualitat assistència de la pràctica de l’avortament’. S’introdueix també l’educació sexual al sistema educatiu a tots els nivells, fins i tot a la Universitat.

La ministra espanyola d’Igualtat, Bibiana Aído, considera que amb aquesta reforma es ‘cobreix un buit que hem mantingut probablement durant massa temps’. El rebuig dels vetos, ha considerat Aído, és l’inici del camí cap una ‘llei millor que la vigent i que aporti més seguretat jurídica a dones i professionals’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any