Els penedesencs encausats creuen que el cas serà arxivat

  • Han sortit satisfets del jutjat, on avui han declarat acusats de delicte electoral

VilaWeb
Redacció
24.02.2010 - 16:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els penedesencs imputats de delicte electoral per recollir signatures a favor del dret a decidir a Vilafranca del Penedès han declarat durant tot el matí al jutjat d’instrucció número 2 de la vila. Tots ells han sortit de l’edifici satisfets i amb la sensació que el cas s’acabarà arxivant. A migdia, unes quaranta persones s’han concentrat davant el jutjat per donar suport als encausats i han llegit un comunicat en què consideren els encausaments ‘un atac contra la voluntat del poble català a decidir el seu futur’. La ‘poca consistència’ en les acusacions, diuen, revelen una actuació que ‘no és pròpia’ d’un Estat de dret i democràtic.

Un dels encausats, Jaume Claramunt, ha dit que era un procés que ‘mai no hauria d’haver arribat’ tan lluny i que no tenia ‘cap raó de ser’ (àudio). Claramunt ha insistit que en la recollida de signatures, organitzada per la PDD i Sobirania i Progrés, no es demanava el vot per ningú i per això opina que el cas és un intent ‘d’encausar l’independentisme’ i que s’ha fet servir la justícia ‘per motius polítics’. Per la seva banda, el regidor Xavier Navarro (CUP), un altre dels encausats, també s’ha mostrat satisfet de les declaracions, on considera que han demostrat que l’actuació no va suposar cap delicte (àudio).  

Tal com recordaven avui els encausats, l’abril del 2008 es va dur a terme la campanya ‘Decideixo Decidir’, la qual reclamava les competències ‘plenes’ perquè la Generalitat pogués convocar referèndums sense l’aprovació prèvia del govern espanyol. La defensa dels encausats ha alertat de la contradicció que les juntes provincials de Barcelona i Tarragona prohibissin la recollida de signatures mentre que a Lleida i Girona no ho van fer pas.

Entre els actes de suport a aquestes dotze persones, i dins de la campanya ‘Decidir no és cap delicte‘, la CUP de Vilafranca va organitzar diumenge una calçotada per recaptar fons per als encausats i a les vuit del vespre farà un acte informatiu per explicar com hauran anat les declaracions. Un dels encausats és regidor d’aquesta formació i, arribat el cas, podria ser inhabilitat del càrrec. Per la seva banda, la PDD va qualificar dilluns de ‘barbaritat jurídica’ l’encausament, el qual, al seu parer, ‘denota una baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol’.

També cal recordar que a final de gener, tots els grups de l’Ajuntament de Vilafranca excepte el PP (CiU, PSC, CUP, ICV i ERC) van aprovar una moció per demanar l’absolució dels dotze encausats. Tanmateix, el procés ha continuat endavant i tots ells han d’explicar-se avui als jutjats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any