Un 52% dels espanyols acceptaria la independència de Catalunya

  • Divendres es presenta a Madrid una enquesta de la UOC sobre com veuen els espanyols la independència de Catalunya, a la qual ha tingut accés VilaWeb · Només un nou per cent creu que hi hauria casos de violència · Un 40% dels espanyols reconeix a Catalunya el dret a decidir

VilaWeb
Redacció
24.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La imatge d’intransigència dels espanyols envers la possible independència de Catalunya no és certa, segons una enquesta que divendres es presentarà a Madrid. Entre les dades que s’hi faran públiques hi ha que si bé un 72% de la població voldria que Espanya i Catalunya negociessin per evitar la secessió en el cas de victòria del Sí en un referèndum un significatiu 52% dels ciutadans de l’estat espanyol afirma que acceptaria la voluntat del poble català. L’enquesta pregunta també si els principis democràtics han de prevaldre sobre la legalitat vigent pregunta a la qual un 64% respon afirmativament.

L’enquesta es va fer entre els mesos de setembre i octubre de 2009 per via telefònica amb un univers de 1.883 entrevistes a l’estat espanyol, fora del Principat i complementa una altra igual però feta al Principat que es va presentar a l’octubre. En el resum de l’enquesta que es presentarà divendres a Madrid, al qual ha tingut accés VilaWeb, no hi ha una divisió per comunitats autònomes i per tant els habitants del País Valencià, les Illes i La Franja així com bascos i gallecs estan englobats sense distinció amb la resta de ciutadans de l’estat. 

Respecte democràtic

El dibuix que emergeix de les respostes dels enquestats reflexa un alt nivell de respecte a un possible referèndum sobre la independència al Principat. És molt significatiu que un 64% dels ciutadans enquestats a la resta de l’estat espanyol afirmen que en el cas que una decisió democràtica entri en contradicció amb la legalitat vigent, per tant amb la constitució, els principis democràtics han d’estar per damunt de les lleis vigents. Les respostes a la mateixa pregunta quan l’enquesta es fa als ciutadans del Principat dona una resposta semblant ja que el 67% afirma que els principis democràtics estan per damunt de la legislació vigent.

Més concretament a la pregunta si Catalunya ‘té dret a decidir lliurement i democràtica el seu futur polític’ un quaranta per cent dels ciutadans de l’estat espanyol diuen que sí i un 53% afirmen que no.

Negociar

Posats en la tesitura de la celebració d’un referèndum al Principat amb victòria de l’opció independentista una gran majoria (72%) dels ciutadans de l’estat espanyol reclamarien que s’obrís una negociació entre els governs d’Espanya i de Catalunya per a evitar la separació. Als enquestats se’ls demana quins punts acceptaria que es negociessin amb el govern català. I destaca l’acceptació del concert econòmic ja que un 56% dels ciutadans de l’estat acceptarien que s’oferís a Catalunya un concert econòmic com el que tenen el País Basc i Navarra. És l’únic punt, però, en el qual la majoria de la població estaria d’acord en una transacció. La resta són rebutjades per la majoria tot i que una part significativa estaria disposada a acceptar-les. Així un 32% dels espanyols acceptaria que s’oferís el reconeixement de les seleccions esportives catalanes, un 29% acceptaria més inversions de l’estat i un 27% acceptaria que el català fos llengua oficial en la totalitat de l’estat espanyol. 

Si la negociació fracassava i Catalunya esdevenia independent es demana als enquestats quines mesures farien més acceptable la independència del Principat. Un 71% considera que ajudaria molt si els ciutadans de Catalunya que volguessin poguessin mantenir la nacionalitat espanyola. Per a un 62% la independència no seria un gran problema si es mantingués una caixa comuna de solidaritat econòmica i un 58% i un 57% respectivament consideren que el reconèixement de Catalunya per la Unió Europea o el manteniment d’alguna forma de vinculació amb la monarquia també farien més fàcil l’acceptació de la independència.

Complement

Aquesta enquesta complementa una altra presentada a l’octubre i que afirmava que en el cas d’un referèndum per la independència el sí guanyaria amb un percentatge del 50,3% davant el 17,8% de catalans que hi votarien en contra i el 24,6% que s’abstindrien. Els dos sondeig han estat encarregats a l’Institut DYM.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any