Dotze penedesencs declaren avui al jutge per delicte electoral

  • Van recollir signatures a favor del dret de decidir durant unes eleccions

VilaWeb
Redacció
24.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dotze penedesencs acusats de delicte electoral declaren aquest matí al jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca. Les declaracions comencen a quarts de deu i els grups de suport han convocat una concentració a la una del migdia davant l’edifici, on es llegirà un manifest. Tots dotze van ser identificats pels mossos durant la recollida de signatures a favor del dret de decidir que es va fer el 9 de març de 2008, coincidint amb les eleccions espanyoles, i uns mesos més tard van rebre la citació judicial que els acusava de cometre un delicte electoral.

Els encausats sempre han defensat que a les taules de la recollida de signatures, convocada per la PDD i Sobirania i Progrés, no es demanava el vot per cap partit i tampoc no eren a prop de cap col·legi electoral, per la qual cosa no entenen perquè la jutgessa els imputa un delicte electoral. La lectura que en fan és que es tracta d’un ‘acte d’intimidació al moviment independentista’, com deien abans-d’ahir alguns dels encausats, i una manera de posar-los ‘la por al cos’ per deixar de qüestionar l’estat de les coses, segons que deia a VilaWeb fa uns dies un altre dels encausats.

Entre els actes de suport a aquestes dotze persones, i dins de la campanya ‘Decidir no és cap delicte‘, la CUP de Vilafranca va organitzar diumenge una calçotada per recaptar fons i a les vuit del vespre farà un acte informatiu per explicar com hauran anat les declaracions. Un dels encausats és regidor d’aquesta formació i, arribat el cas, podria ser inhabilitat del càrrec. Per la seva banda, la PDD va qualificar dilluns de ‘barbaritat jurídica’ l’encausament, el qual, al seu parer, ‘denota una baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol’.

També cal recordar que a final de gener, tots els grups de l’Ajuntament de Vilafranca excepte el PP (CiU, PSC, CUP, ICV i ERC) van aprovar una moció per demanar l’absolució dels dotze encausats. Tanmateix, el procés ha continuat endavant i tots ells han d’explicar-se avui als jutjats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any