Milers de treballadors surten al carrer contra la reforma de les pensions

  • Corbacho insta a modificar el període de càlcul de les pensions

VilaWeb
Redacció
23.02.2010 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de treballadors han sortit al carrer per protestar contra el pla del govern espanyol d’endarrerir l’edat de jubilació fins als 67 anys a les principals ciutats del Principat i del País Valencià. A les Illes, la gran manifestació es farà a Palma divendres. Els secretaris generals de CC OO i d’UGT d’ambdós territori, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, al Principat, i Paco Molina i Conrado Hernández, al País Valencià, han coincidit a dir que el govern hauria de prendre nota de la irritació que ha generat aquesta proposta. L’increment de l’edat laboral ha estat l’espurna que ha fet esclatar les reclamacions sindicals al govern espanyol, tot i que de moment ni CC OO i UGT no es plantegen anar molt més enllà i descarten una vaga general.

Les manifestacions, que tenen el suport de sindicats com la USOC i la Intersindical, i de moltes associacions i entitats, s’han fet a Alacant, Barcelona, Castelló de la Plana, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i València. Les més multitudinàries han estat la de Barcelona, amb cinquanta mil manifestants segons els organitzadors (deu mil segons la guàrdia urbana), i la de València, amb uns trenta mil manifestants.

Pel secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, la reforma del sistema de pensions és una mesura ‘innecessària, injusta i insolidària’. Pel líder de Comissions, ara no toquen aquest tipus de reformes, ja que la Seguretat Social té ‘una extraordinària salut’, com ho demostra que enguany, tot i la crisi, tornarà a presentar superàvit. ‘No es pot sortir de la crisi a partir del retrocés en drets dels treballadors’, ha dit Conrado Hernández, d’UGT-PV.

En opinió dels sindicats, la solució passaria per altre tipus de mesures com la reducció de la contractació temporal, l’augment del salari mínim interprofessional fins el 60% del salari i l’endarreriment voluntari de l’edat de jubilació.

Oposició política

A més d’oposició sindical a la reforma de les pensions, n’hi ha de política. Així va manifestar-ho ahir el ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, en una compareixença que va fer a la comissió no permanent del pacte de Toledo del congrés. En aquesta compareixença el PNB, ERC i ICV van demanar la retirada de les propostes, el PP va deixar anar que el govern no tenia legitimitat per a presentar-les i CiU es va avenir a discutir-les, sempre que es pactessin.

Segons Corbacho, endarrerir la jubilació de dos anys es justifica per l’allargament de l’esperança de vida a l’estat espanyol i pel retard de la incorporació en el món de la feina; no per la salut de la Seguretat Social, que va dir que era molt bona. També va demanar ‘reflexió i debat’ per a sospesar si no calia modificar el període de càlcul de les pensions, sobretot perquè el càlcul no penalitzi els treballadors despatxats al final de la vida laboral, i va proposar d’eradicar ‘la cultura de la pre-jubilació.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any