La PDD titlla de ‘barbaritat jurídica’ l’encausament de dotze penedesencs

  • Imputats de delicte electoral per recollir signatures, declaren demà passat al jutge

VilaWeb
Redacció
22.02.2010 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà passat hauran de declarar al jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès dotze persones acusades de delicte electoral per recollir signatures a favor del dret de decidir. Amb la imminència del judici, s’han accentuat els actes de suport als encausats. L’últim, avui mateix, en què el president de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Josep Cruanyes, ha tornat a criticar les imputacions en una conferència de premsa a la qual han assistit alguns dels encausats, que han qualificat de ‘barbaritat’ les accions judicials.

Cal recordar que durant la jornada electoral del 9 d’abril de 2008, a moltes viles del país es van muntar taules per recollir signatures per tal que el Parlament tingui competències per a convocar referèndums vinculants. Les juntes electorals de Barcelona i Tarragona van prohibir-ho, però això no va fer enrere els organitzadors. En el cas de Vilafranca del Penedès, els mossos van desmuntar taules i van identificar-ne els responsables, que uns dies més tard, rebien la citació judicial. 

‘La incoació de diligències penals és una barbaritat jurídica, ja que limita el dret fonamental a les iniciatives del dret de petició a les institucions públiques, que es pot exercir individualment o col·lectiva’, diu la PDD en un comunicat, en què insisteix que ‘els tribunals no han d’impedir l’exercici dels drets de participació ciutadana de caràcter democràtic sinó protegir-los’. A més, els assistents a l’acte d’avui han posat damunt la taula la contradicció que dues juntes electorals (Barcelona i Tarragona) prohibissin la recollida de signatures i les altres dues (Lleida i Girona) no.

Finalment, la PDD considera que la situació generada ‘denota una baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol’ i que es tracta d’un ‘acte d’intimidació al moviment independentista’.

Més actes de suport

Dins de la campanya de suport anunciada per la CUP fa uns dies, ahir unes setanta persones van participar a la calçotada organitzada per recaptar fons per als encausats, entre els quals hi ha un dels regidors d’aquesta formació, que arribat el cas, podria ser inhabilitat del càrrec. A banda, per dimecres al matí hi ha convocada una concentració davant el jutjat i al vespre, quan tots ja hagin declarat, es farà un acte de suport on aprofitaran per explicar com hauran anat les declaracions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any