L’Espriu que vam conèixer

  • Fa vint-i-cinc anys que es va morir el poeta Salvador Espriu

VilaWeb
Redacció
22.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada hi ha menys gent que vagi conèixer Salvador Espriu. L’editor Josep M. Castellet i l’escriptor Josep M. Espinàs el van tractar força, van ser a casa seva (Can Fuster dels Jardinets de Gràcia de Barcelona, obra de Domènech i Montaner, i a la de després del Passeig de Gràcia). En aquest aquest vídeo, Castellet i Espinàs ens fan partícips d’algunes vivències i anècdotes que ens atansen a la figura d’Espriu. L’escriptor i crític Emili Teixidor hi posa el contrapunt.

Espinàs, que també el va entrevistar per al programa ‘Identitats‘ de TV3, explica que, la imatge pública de l’autor de ‘Primera història d’Esther’, la va determinar molt la postguerra, però que era ben diferent de la que presentava en cercles més íntims: un Espriu càustic i amb sentit de l’humor. Però Espriu era un tot i per això l’anècdota d’Emili Teixidor, d’un home que se li feia distant, també ajuda a pintar-lo. I amb totes aquests dues visions definides i congtraposades, Josep M. Castellet entén que, d’Espriu, se’n saben ben poques coses. I és que no va voler publicar l’epistolari, no han aparegut textos autobiogràfics i fins avui no s’ha escrit una biografia completa i aprofundida del personatge.

Tot amb tot, l’aniversari de la seva mort serveix per recordar-lo i per endegar alguns projectes, com ara la redacció d’una bona biografia, que l’editorial Proa ha encarregat al periodista Agustí Pons. Així mateix, el Grup 62 ha preparat una edició especial de ‘La pell de brau’, amb un enfocament polític, però polièdric.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any