Un gran acte commemora el quart de segle d’Escola Valenciana

  • Es podrà seguir en directe a VilaWeb · Entrevistem Diego Gómez, president de l'entitat

VilaWeb
Redacció
20.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 20 d’abril de 1986 es va fer a Benifaió i la Xara la primera Trobada d’Escoles en Valencià: s’hi van aplegar quatre mil participants. Un quart de segle després Escola Valenciana ha aconseguit que més de 200.000 alumnes, el 30% del total, estudien en català al País Valencià. En aquest vídeo fem un petit resum de la seua història. Avui a les set del vespre ho celebraran amb un gran acte a Castelló, que podreu seguir ací en directe.

Lluny de limitar-se a actuar en el camp escolar Escola Valenciana ha instituït, durant aquest quart de segle, la Gira, concerts itinerants de música en valencià, el Cinema a l’Escola, a base de films en català, i també ha establert una oficina de drets lingüístics. Per últim, ha dissenyat una xarxa de parelles lingüístiques perquè els nouvinguts aprenguin l’idioma.

Diego Gómez, l’actual president d’Escola Valenciana, deixarà el càrrec quan s’hauran acabat els actes de celebració de l’entitat. Entre més coses, s’editarà un llibre dissenyat per Mariscal, es farà una gran festa, el mes d’octubre, a València, i avui, durant la Nit d’Escola Valenciana, s’atorgaran a Castelló de la Plana el premis anuals que atorga Escola Valenciana.

Gran acte a Castelló

Més de 700 persones han confirmat la seua assistència a l’acte, entre els quals representants de més de cent entitats cíviques, els dirigents polítics de tots els partits de progrés, el delegat del govern, representants de les universitats valencianes, els sindicats majoritaris i personalitats de rellevància social com ara el dissenyador Xavier Mariscal. L’acte se centrarà en un espectacle especial de Xarxa Teatre i començarà a les set del vespre al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló. En aquesta Nit d’Escola Valenciana es lliuraran els guardons a l’ús social del català i es presentaran les activitats de l’entitat d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any