El canal Super 3 i el 33 ja es poden veure a les Illes

  • Moragues i Tresserras activen el segon múltiplex, que permet la recepció de nous canals però sense arribar a la reciprocitat plena

VilaWeb
Redacció
18.02.2010 - 16:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els canals Super 3/300 ja arriba avui a les Illes Balears, gràcies a l’entrada en funcionament del segon múltiplex de canals de TDT del govern balear. També hi torna a arribar, ara en TDT, el 33, que no s’hi rebia d’ençà de l’apagada analògica, l’11 de gener. Aquests canals se sumen a la versió internacional de TV3, el canal TV3Cat, que no ofereix tots els continguts que es poden veure al Principat per una qüestió drets territorials de televisió, i el 3/24.

Aquesta qüestió també afecta, en menor mesura, el 33. Per això l’Obra Cultural Balear, bo i admetent que l’acord entre la Generalitat de Catalunya i el govern balear és un pas endavant, recorda que no hi ha la plena reciprocitat i que cal normalitzar les emissions de tots els canals públics en català a tot el territori.

Segons l’Obra, amb el nou múltiplex la situació continua essent més desfavorable que no abans, quan arribaven a les Illes, obertament i sense limitacions, el Canal 33 i TV3. Actualment les Illes emeten per TDT el canal internacional de Televisió de Catalunya i, per tant, només s’hi poden veure els continguts propis de la televisió pública catalana i continguts lliures de drets. Per això el conseller Tresserras sosté que amb vista al futur s’haurien d’acordar drets d’emissió per llengua, i no pas per territori, com ara.

‘Dia històric’

El conseller de presidència del govern balear, Albert Moragues, ha declarat que avui era un dia històric i ha agraït el fet que la Generalitat hagi posat a disposició de les Illes Balears aquests quatre canals perquè la posada en marxa de la TDT no signifiqui un ‘retrocés’. El conseller s’ha referit al fet que l’inici de les emissions de TV3 a les Illes va ajudar a crear i consolidar una ‘certa consciència nacional’. Considera que el català té un ‘passat esplendorós’ però un ‘present complicat’, i per aquest motiu, necessita una empenta dels poder públics, ja que, ha explicat, no només les pressions són polítiques i econòmiques, sinó també culturals i lingüístiques. El futur, ha dit el conseller de presidència, depèn en bona mesura de la ‘voluntat política’, i per aquest motiu, s’ha fet aquest esforç de reciprocitat de canals entre el govern de les Illes Balears i el govern de la Generalitat de Catalunya.

El conseller de cultura i mitjans audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha explicat que amb la posada en marxa d’aquest segon múltiplex autonòmic, s’expressa la voluntat del govern català i balear per caminar plegats fins a on sigui possible en matèria de cooperació lingüística i cultural del ‘patrimoni compartit’. Tresserras considera que aquest llegat no ha estat assumit per part de l’estat espanyol com un patrimoni propi d’aquests territoris que pot ser ‘exhibit orgullosament’ i tampoc com a patrimoni cultural de la humanitat.

Tresserras ha explicat que aquest és un primer pas, perquè la voluntat és caminar plegats cap endavant, com per exemple, treballar junts en alguns canals en el futur.

Ambdós consellers han volgut agrair els esforços dels dos govern per aconseguir aquesta fita amb la signatura del conveni el 22 de gener de l’any passat i sobretot, la presència del president de l’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, per la difícil lluita pel català que duu a terme en aquest territori i per ‘mantenir ben alt’ el català. Moragues també ha tingut unes paraules d’agraïment pels mitjans de comunicació escrits i audiovisuals que es fan a les Balears i també per les organitzacions en defensa de la llengua catalana.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any