PSPV, Compromís i EUPV donen suport a la petició de Tanquem Cofrents

  • La plataforma demana a les corts una declaració contra el cementiri nuclear

VilaWeb
Redacció
17.02.2010 - 16:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de la plataforma Tanquem Cofrents han presentat al registre de les Corts Valencianes una petició a tots els grups parlamentaris perquè proposin i aprovin una declaració contra la instal·lació de magatzems de residus nuclears, per temor que el cementiri no s’emplaci a Zarra (Vall de Cofrents). La petició ja ha rebut el suport dels grups de PSPV, Compromís i EUPV. Es tracta d’una declaració similar a l’aprovada fa més d’un any pel Parlament de Catalunya, que avisa del ‘perill potencial’ d’un cementiri nuclear. De totes maneres, aquesta declaració no obliga el govern espanyol, que podria instal·lar-lo, igualment, al Principat.

Tanquem Cofrents demana als grups parlamentaris que renovin l’acord adoptat la legislatura passada, sobretot ara que la decisió sobre l’emplaçament del cementiri és a prop: ‘Els motius continuen vigents i la nova situació fa més probable encara l’emplaçament de la instal·lació en territori valencià.’

La candidatura de Zarra és una de les vuit provisionalment admeses la setmana passada per a acollir el cementiri nuclear (també la d’Ascó, Ribera d’Ebre). Dilluns la comissió interministerial publicarà la llista definitiva de les candidatures admeses. Una volta estudiades, redactarà un dictamen i l’adreçarà al govern espanyol. Finalment, el consell de ministres designarà el municipi que esdevindrà magatzem de residus nuclear. El magatzem costarà set-cents milions d’euros i anirà acompanyat d’un parc tecnològic.

Alhora, ERC i ICV defensaran la setmana vinent al congrés espanyol sengles iniciatives demanant al govern espanyol que suspengui la selecció d’un municipi per acollir el cementiri nuclear. Els promotors de la iniciativa esperen tenir el suport dels diputats socialistes de Castella-la Manxa i de Castella i Lleó, que no volen rebre el magatzem nuclear.

Segons el secretari general d’ERC, Joan Ridao, el seu partit defensarà una proposició no de llei instant el govern espanyol a reconsiderar tot el procés amb la idea d’aturar-lo i de començar-ne un de ‘més transparent, més participatiu i més just’. I, atès que el magatzem de residus nuclears és una ‘responsabilitat greu’ davant les generacions futures, demana que hom tingui en compte la manca de consens institucional i territorial a l’hora de seleccionar el municipi. Quant al secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha explicat que presentaria una moció sol·licitant la suspensió del procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any