Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  17.02.2010  06:00

Els 30.000 llibres de Josep Termes

Visita a la biblioteca particular de l'historiador (primera part)

Men?ame
 

Josep Termes (1936) és un dels historiadors més reputats del país. Especialitzat en la història del moviment obrer català dels segles XIX i XX, té una biblioteca particular de trenta mil llibres, repartits entre casa seva i un pis a Barcelona que solament li fa de biblioteca. Nosaltres hem visitat aquest pis (vídeo) on Termes ens ha fet una visita guiada i ens ha ensenyat objectes personals: des de discs que narren l'afusellament de Ferrer i Guàrdia, l'any 1909, a volums signats per Pi i Maragall o fulletons anarquistes dels anys vint. Demà us oferirem la segona part, una entrevista en profunditat.

L'obra fonamental de Termes és 'Anarquismo y sindicalismo en España: la primera Internacional (1864-1881)'. També ha publicat 'Els moviments socials a Catalunya, País Valencià i les Illes', 'Federalismo, anarcosindicalismo y catalanismo', 'Històries de la Catalunya treballadora', 'Misèria contra pobresa. Els fets de la Fatarella del gener de 1937', etc. Termes és conegut per la defensa de les arrels populars i obreres del catalanisme.

Josep Termes, fill de pagesos pobres emigrats a Barcelona, va militar al PSUC fins que no va donar-se'n de baixa, quan va constatar 'que deixava de ser un partit obrer portat per obrers' i hi entraven els 'nois de casa bona a manar'. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.