La mort d’un esportista en accident marca la inauguració dels Jocs d’Hivern de Vancouver

VilaWeb
Redacció
13.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Anit s’han inaugurat oficialment els XXI Jocs Olímpics d’Hivern a la ciutat canadenca de Vancouver. La cerimònia inaugural, de tres hores (galeria d’imatges), ha estat marcada per la mort d’un jove esportista georgià en un accident mentre s’entrenava en la modalitat de luge, a 140 km/h. Nodar Kumaritashvili tenia vint-i-un any.

La cerimònia d’obertura a l’enorme BC Place Stadium, cobert i amb seixanta mil espectadors, va començar amb un minut de silenci per Kumaritashvili. És la primera inauguració a cobert en els vuitanta-sis anys de Jocs d’Hivern. La llum i el so van acompanyar en tot moment l’actuació dels centenars d’artistes que van recordar els primers passos del Canadà i les cultures que des de fa segles es van establir en aquest territori. Posteriorment van desfilar per la pista vuitanta delegacions.

El temps

Fins a última hora, l’altra gran notícia que ha envoltat els moments previs d’aquests jocs (i que ha generat angoixa al comitè organitzador i a les delegacions) ha estat la manca absoluta de neu a les pistes i instal·lacions olímpiques, tot i que justament ahir hi va començar a nevar generosament i sembla que la precipitació es mantindrà el cap de setmana. De fet, ara pot haver-hi contratemps pel mal temps.

Visita de les pistes

Us convidem a passejar-vos pels principals escenaris dels Jocs, aprofitant sobretot les espectaculars aplicacions que s’ha tret de la màniga l’omnipresent cercador Google. La primera aturada és aquesta web especial, on es pot constatar l’important esforç que la companyia californiana ha fet per ser present a l’esdeveniment esportiu. L’eina més espectacular, probablement, és l’estrena de la versió de Street View en superfícies nevades. Efectivament, des d’aquesta adreça ja podeu lliscar per la majoria de racons del Whistler, l’estació d’esquí on tenen lloc gran part de les proves olímpiques, gràcies a les imatges captades des d’una moto de neu. L’experiment del ‘Street View Snowmobile’, s’explica en detall en aquest vídeo.

A Google Earth, d’una altra banda, el portal californià proposa vistes aèries de la regió i de Vancouver, a més a més d’imatges en 3D de les instal·lacions olímpiques i de la ciutat canadenca.

Google, fins i tot, ha cedit la seva tecnologia per a les escultures lluminoses de l’artista Rafael Lozano-Hemmer, que proposen de transformar aquests dies el cel de Vancouver en ocasió dels Jocs.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any