Eleccions a Catalunya Nord: Tots contra Frêche

  • A les eleccions al Consell del 14 i el 21 de març hi haurà dues llistes de socialistes · Europa Ecologia, amb Pere Manzanares, es presenta com una alternativa entre aquests i la UMP

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
14.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dues candidatures del Partit Socialista, una oficialista imposada per París i una altra dirigida pel president Georges Frêche; els comunistes dividits i dos catalans ben situats a les llistes: Virginie Barre (d’Unitat Catalana, número vuit per a la UMP) i Pere Manzanares (número dos d’Europa Ecologia). Aquesta és la situació a Catalunya Nord amb vista a les eleccions al Consell del Llenguadoc-Rosselló, que es celebraran el 14 i el 21 de març. Manzanares, fundador de Ràdio Arrels, ha estat el candidat de consens de CDC i ERC després de les disputes per la confecció de les llistes, i analitza amb VilaWeb la complicada situació electoral.

Demà s’acaba el termini de presentació de les candidatures a les eleccions i, finalment, sembla clar que les principals candidatures seran la dels socialistes partidaris de Frêche, que compta amb els suport de tots els departaments, també socialistes, inclòs el dels Pirineus Orientals, presidit per Christian Bourquin.

Dues llistes del PS

Tot i que la llista que presentarà Frêche fou elegida en un procés de primàries, les profundes discrepàncies de la direcció del PS francès amb la gestió i sobretot les formes, amb les polèmiques declaracions, del president sortint del Consell Regional van fer que la secretària general, Martin Aubry, el desautoritzés, a ell i als barons territorials que li donen suport, i impulsés una candidatura oficial del PS encapçalada per l’alcaldessa de Montpeller, Hélène Mandroux.

La precipitació de la decisió, tenint en compte la proximitat dels comicis, juga contra Mandroux, que ha provat de fer coalició amb el partit que es presenta com a alternativa a la bipolaritat entre el PS i la UMP: Europa Ecologia, encapçalada per Jean-Louis Roumégas i que té de número dos a la llista de Catalunya Nord Pere Manzanares. Les negociacions entre el PS oficialista i els ecologistes van durar dos dies i no van reeixir. ‘Els plantejaments que feien per a les llistes no es podien assumir; no tenien cap programa i no estaven en condicions d’avalar el programa d’Europa Ecologia. L’única cosa que volien era ocupar el primer lloc a la llista’, declara Manzanares. Descarta que hi hagi cap pacte d’última hora fins d’ací a demà a migdia: ‘L’únic programa que tenien era tots contra Frêche, i això no és un programa’, rebla.

Llista d’esquerres alternativa a la segona tanda

Els últims sondatges sobre la intenció de vot apunten que Frêche revalidarà la victòria, tant a la primera tanda de les votacions com en les diferents hipòtesis que es formulen per a la segona tanda. A la primera, el 14 de març, Frêche obtindria aproximadament un 30% dels vots; la llista de la UMP, presidida per Raymond Couderc, entre el 23% i el 25%; i el PS oficialista i Europa Ecologia es disputarien la tercera posició, caminant tots dos per la línia del 10% dels vots, que és el topall que dóna dret de concórrer a la segona tanda, el 21 de març. Manzanares dóna per descomptat que hi podran accedir, i aleshores el panorama canvia respecte de la primera tanda.

Manzanares ho explica així: ‘A la segona tanda tenim clar que plantejarem una unió de forces amb el Front d’Esquerres [que aplega els comunistes i altres opcions d’esquerres], i no refusarem la incorporació de la llista de Mandroux a la segona tanda. Però haurà de quedar clar que el primer partit a la primera votació haurà d’encapçalar la llista. Per tant, és molt probable que hi hagi una llista d’esquerres d’oposició a Frêche i a la UMP encapçalada per Europa Ecologia amb components del Front d’Esquerres i de Mandroux’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any