La selecció catalana de rugbi torna al camp

VilaWeb
Redacció
14.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Han hagut de passar cinc anys perquè la selecció catalana de rugbi XV torni a disputar un partit internacional. L’Estadi Baldiri Aleu de Sant Boi de Llobregat ha estat l’escenari a migdia del partit entre Catalunya i Suècia, que s’ha acabat amb el resultat de 17 a 21. Un miler d’espectadors han assistit a més que un partit: així ho ha deixat clar la Federació Catalana de Rugbi, que plantejava el matx com un gest més per a reclamar el dret de recuperar l’estat de membre fundadora el 1934 de la Federació Internacional (FIRA-AER), al costat de les federacions alemanya, francesa, italiana, romanesa i txecoslovaca, i que va perdre arran d’un decret franquista del 1941.

La catalana va presentar fa alguns anys un recurs per a ser readmesa a la FIRA i un tribunal de primera instància de París, encarregat d’estudiar la demanda, va declinar la petició el 16 de desembre de 2008. La catalana va anunciar aleshores la intenció de presentar un recurs al Tribunal d’Apel·lació, la sentència del qual s’espera cap al juliol.

La federació catalana, que considera que mai no va ser expulsada legítimament de la internacional, basa aquest recurs en dos motius: la normativa amb què es basen els estatuts de la Federació Internacional són només els de la llei francesa, que diu clarament que per a expulsar algun membre s’ha de seguir un procediment concret que en el cas català no s’ha produït mai; i la normativa espanyola aplicada en la suposada expulsió de 1941, una llei franquista que viola els drets humans.

El partit

La selecció ha estrenat samarreta, en què les quatre barres simbolitzen una flama i s’incorpora la flor de la ginesta, el símbol que identificarà d’ara endavant Catalunya al rugbi. L’equip català ha acollit per primera vegada un jugador nord-català, Geoffrou Lourdou, format a l’USAP. El 0 a 18 inicial ha sorprès tothom, però ràpidament les coses s’han anat normalitzant fins al 12 a 18 amb què s’ha arribat al descans. Al minut 65 de la represa Catalunya s’ha situat a un sol punt (17-18), però un cop de càstig transformat pels suecs ha tancat el marcador amb el 17 a 21 final.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any