Els partits trenquen la negociació de la llei electoral

  • S'acusen mútuament del fracàs · La principal discrepància rau en el repartiment d'escons al territori

VilaWeb
Redacció
12.02.2010 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ponència parlamentària encarregada de redactar la nova llei electoral de Catalunya ha renunciat avui a continuar negociant i ha certificat el seu fracàs. Tot i les peticions de fer un esforç per aconseguir aprovar aquesta llei abans de les eleccions, fetes per tots els partits el novembre passat, i molt especialment pel president Montilla i el president del Parlament, Ernest Benach (vídeo), els partits han estat incapaços de posar-se d’acord.

En la reunió d’avui, que era l’últim intent d’arribar a un acord, tots els grups excepte CiU i PP han donat suport al model de sistema electoral, el principal escull, que van proposar el grup d’experts a instències del govern: set circumscripcions, una per vegueria, i que en totes, excepte Barcelona, hi hagi un mínim de dos diputats.

El tripartit i Ciutadans hi han donat suport, però no s’ha arribat a la majoria de dos terços que exigeix l’estatut. CiU exigeix més pes electoral per a les vegueries que no siguin Barcelonai el PP s’oposa a la desaparició de províncies.

L’actitud de CiU, defensada amb l’argument de ‘no abandonar el territori’,ha causat també les crítiques d’ERC, també favorable a defensar la ponderació per territoris. La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, de fet, s’ha sumat a l’opinió de la resta de portaveus del tripartit, que han acusat CiU d’haver blocat l’aprovació de la llei.

CiU: ‘Sembla que alguns voldrien guanyar les eleccions als despatxos’

El portaveu adjunt de CiU, Josep Maria Pelegrí, ha refusat aquestes acusacions i ha recordat que va ser precisament el seu grup el que va impulsar la constinució d’aquesta ponència. Pelegrí ha justificat la negativa de CiU argüint que la proposta del tripartit, basada en l’informe del grup d’experts, reduïa massa el pes electoral dels territoris menys poblats del Principat. ‘Sembla que alguns voldrien guanyar les eleccions a través dels despatxos i les lleis, sense respectar el territori’, ha dit, i ha presentat les xifres d’escons atorgats a cada partit segons els últims resultats i aplicant la seva proposta de model per a demostrar que no hi ha un interès partidista.

PSC: ‘Encara hi som a temps’

El portaveu parlamentari socialista, David Pérez, ha acusat CiU d’electoralista i s’ha dirigit al president de la formació, Artur Mas: ‘Encara hi som a temps, d’aquí quinze dies podríem tenir llei si canvien d’actitud’. El PSC, tot i que havia acabat acceptant amb recels l’informe dels experts com a model comú, ha apostat i ha lluitat des del prinicipi de la ponència per un model electoral basat en la proporcionalitat de la població, restant pes a les zones menys poblades, un model que els afavoriria en el recompte per donar més pes a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta opció ha estat refusada per CiU i ERC.

ERC: ‘CiU i PP no ho han volgut’

‘CiU, i en menor mesura el PP, no han volgut ser conscients de què el punt de trobada era el document dels experts’, ha explicat Simó, que s’ha mostrat dolgusa i ha dit que les seves expectatives en la ponència, que eren molt positives, eren sinceres i que en cap cas pensava que aquest fracàs en seria el resultat.

ICV-EUiA: ‘Ens volen fer creure que no respetcem el territori i no és veritat’

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA ha negat que es volgués menystenir el territori i ha assegurat que existia la possibilitat de millorar la representació del territori i que tots els partits s’hi sentissin còmodes.

El debat sobre la llei electoral es va reobrir per última vegada al novembre, poc després d’esclatar el cas Pretòria, amb el propòsit de  combatre la desafecció política. La feina feta fins ara es recollirà en un informe que haurà de servir per a una hipotètica ponència futura que rescataria la llei electoral. La llei havia de definir un marc electoral propi per a Catalunya i s’havia de basar en el model de vegueries.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any