Gomà: ‘No calen Jocs Olímpics, el 2022, per a continuar construint la ciutat’

  • Entrevista amb el president del grup municipal d'ICV a Barcelona · Hereu va sol al Jocs de Vancouver, que avui s'inauguren, a desgrat d'haver-hi convidat tots els presidents de tots els partits

VilaWeb
Roger Cassany
12.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dia que s’inauguren els Jocs Olímpics d’Hivern a l’Estadi BC Place de Vancouver, el president del grup municipal d’ICV i segon tinent-batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, critica la proposta de Jordi Hereu, diu que li sembla ‘molt difícil’ que el seu partit hi pugui donar suport i nega rotundament la necessitat d’organitzar aquests Jocs per a continuar construint la ciutat (àudio).

Gomà reconeix que és sorprenent que Hereu no informés els seus socis de govern fins poques hores abans de l’anunci i explica que l’acord de govern muncipal entre ICV i PSC és condicionat a un model de ciutat que no és precisament el del Jocs Olímpics. Tot amb tot, Gomà puntualitza que, tot i que hi ha molts dubtes de ‘difícil resolució’ en la proposta, aquesta encara ha d’esdevenir projecte i, per tant, ‘ara cal ser expectants per a constrastar tots aquests dubtes’.

En un principi, vostè va aplaudir la iniciativa del batllte Hereu de presentar Barcelona com a candidata als Jocs d’Hivern del 2022…

No, no. No n’he estat mai entusiasta. Jo vaig ser a la presentació només per acompanyar el batlle en tant que membre del govern i vaig respectar la proposta del batlle: un respecte institucional. De fet, vaig tenir coneixement de la proposta molt poques hores abans de l’anunci.

Però el seu partit foma part del govern municipal. No és sorprenent que no en sabés res?

Sí, sí… De fet va ser el mateix cas d’altres representants institucionals de l’ajuntament i del govern del país.

I no li sembla estrany?

Jo he volgut fer molt pocs comentaris sobre el procés de gestació de la idea. És evident que és l’únic cas que jo recordo en què axiò ha succeït; és a dir, que una proposta feta des del batlle de la ciutat no hagi estat ni tan sols coneguda per una part del govern de la ciutat. Però el batlle té capacitat per a fer això i jo des del primer moment vaig expressar tot el meu respecte institucional a la idea. A partir d’aquí nosaltres hem anat prenent la nostra pròpia posició de fons (àudio).

Una posició cada vegada més contrària…

Ho vaig dir molt clar al ple: aquesta és una idea innecessària des del punt de vista dels gran reptes estratègics que té oberts la ciutat. No és un projecte que formi part com a element definitori del model de ciutat; nosaltres no construïm ni expliquem la ciutat a partir de cap gran esdeveniment i tampoc dels JJOO Hivern del 2022. I hem expressat un conjunt de dubtes i incerteses que veiem de molt difícil resolució (àudio).

Per exemple?

Doncs hem expressat el dubte de si el Pirineu s’ha de desenvolupar a partir de tots els condicionants que impliquen les grans competicions d’esquí o d’una altra manera més sostenible. O de si en un context de lluita contra el canvi climàtic i en un país mediterrani com Catalunya ens trobem en l’àmbit més propici per organitzar un Jocs Olímpics d’Hivern.

De fet, a Vancouver, on avui comencen els Jocs, i essent una ciutat molt més freda que no pas Barcelona, han hagut de fabricar moltes tones de neu…

Sí. Quan parlem de sostenibilitat és un concepte molt estructural. Per nosaltres, uns Jocs d’Hivern sustentats amb neu artificial, per molt que sigui feta amb elements correctors de caràcter ambiental i es pugui minimitzar les emissions vinculades a la producció d’aquesta neu, no ho acceptarem mai. Hi ha límits que vénen marcats per la naturalesa dels entorns i en un context mediterrrani les necessitats de producció de neu artificial aniran molt més enllà de les que els límits de la sostenibilitat estructural marquen avui i pervisiblement marcaran en la propera dècada i més tenint en compte canvi climàtic. Aquestes properes setmanes i mesos estarem expectants sobre els nous elements que convertiran aquesta proposta en projecte i els contrastarem en relaicó als nostres criteris de sosteniblilitat ambiental, social i economòmica. I si no s’acompleixen, ens oposarem a aquesta proposta.

A Vancouver els Jocs han costat més de mil milions d’euros i és per això que una part important de la població hi està en contra…

Sí. Quan parlem de sostenibilitat social parlem d’una idea molt important. Se’ns fa molt difícil pensar que en el futur hi pugui haver una inversió vincvulada als Jocs que pugui ser prioritària en relació a altres necessitats de desenvolupament social i ecològic de la ciutat. Ja diem ara que qualsevol despesa social o ecològica per Barcelona serà prioritària a la inversió dels Jocs.

Tenint en compte tot això, podria haver estat un maniobra electoral d’Hereu ara que els sondatges no li són favorables?

No ho vull interpretar en aquest sentit i no em toca a mi fer-ho. Com he dit, és una proposta que ha fet el batlle i és a ell a qui li toca expressar en quina clau la planteja. I ell la planteja en la clau de la seva idea de futur per a la ciutat. Que jo, com he dit, la respecto, però no la comparteixo.

De fet, Hereu va dir que refusaria la idea de la Barcelona dels grans esdeveniments per passar a ser la Barcelona de les persones. Amb aquesta idea s’ho salta…

L’acord de govern que tenim bé molt marcat per aquest canvi de prioritats. Després del Fòrum nosaltres ja vam dir que la lògica dels grans esdeveniments s’havia acabat. I és això el que estem desplegant: centres servei social, escoles bressols, casals de barri… I no precisament la ciutat dels Jocs Olímpics. Però de moment és encara una proposta i no un projecte.

Tot això no denota manca d’idees i esgotamet del model de ciutat?

El model de ciutat que volem és el que deia. I aquest té un enorme potencial de futur. Jo m’imagino al 2022 una Barcelona molt cohesinada, molt convivencial i amb molta qualitat de vida i que a més sigui una ciutat coneguda com a referent en tot això.

I no coneguda com la ciutat dels Jocs…

El que vull dir és que no hi ha cap necessitat de Jocs Olímpics al 2022 per continuar construint la ciutat (àudio).

Però aleshores…

Nosaltres som govern en l’acord i en la discrepància. Però en tots dos casos som govern. En l’acord la majoria de vegades i en la discrepància altres vegades, però des del govern. El que no som és oposició. I fins al final tindrem una posició autònoma. No estem compromesos a res sobre això. Però no en farem una escenificació permanent. Si finalment, quan això sigui un projecte, diem un no rotund, ho farem.

És cert, com s’ha dit, que Hereu volia els Jocs Olímpics d’Estiu però que el Comitè Olímpic espanyol el va forçar a renunciar-hi en benefici de Madrid i a optar als d’Hivern?

No ho puc saber perquè, com he dit, no he participat en la gestació d’aquesta proposta.

Hereu ha convidat tots els caps dels grups municipals a acompanyar-lo als Jocs de Vancouver. I al final hi anirà sol…

Sí. Nosaltres hem expressat, amb tot respecte, al batlle, que ens estimàvem més no fer aquest viatge a Vancouver i que no consideràvem que fos necessari. Pensem que els elements d’informació que hem d’anar adquirint sobre aquesta candidatura els podem anar adquirint sense necessitat d’acompanyar el batlle a Vancouver (àudio).

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any