Relat d’una ÈPOCA

  • Pau Juvillà i Ferran Dalmau publiquen un llibre sobre l'organització armada i l'independentisme durant la transició

VilaWeb
Bel Zaballa
14.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A principi dels anys setanta, un grup d’activistes catalans van constituir una organització armada clandestina per fer front al règim dictatorial de Franco i a un procés de transició política que consideraven ple de renúncies i claudicacions. Un fragment de la història recent del nostre país que havia passat força desapercebut i que ara ha estat recopilada en el llibre ‘EPOCA, l’exèrcit a l’ombra‘ (edicions El Jonc), de Ferran Dalmau i Pau Juvillà, que en parlen a VilaWeb. Us oferim el pròleg dels autors (pdf) i el pròleg d’Aleix Renyé (pdf), un dels protagonistes d’aquesta història.

Batejat per la policia espanyola amb el nom d’Exèrcit Popular Català (EPOCA), el grup armat va romandre en secret durant molts anys. Tot i que no va arribar a reivindicar-los, la policia li va atribuir els atemptats contra l’empresari José María Bultó, l’any 1977, i contra l’ex-batlle franquista de Barcelona Joaquín Viola, l’any 1978. Els principals acusats del cas, que sempre van negar-ne l’autoria, foren Jaume Martínez Vendrell i Manuel Viusà, dos activistes de qui Ferran Dalmau destaca ‘el compromís ininterromput al servei de Catalunya fins a l’últim sospir’. És per això que l’autor destaca la possibilitat d’haver divulgat, amb la publicació d’aquest llibre, ‘la trajectòria personal i política d’aquestes dues figures cabdals de l’independentisme modern’.    

La decisió d’escriure el llibre ‘surt de la convicció que és imprescindible recuperar la memòria, el fil conductor entre aquell independentisme que lluità contra la dictadura i que no es rendí durant la transició i els projectes independentistes que s’estructuren avui a tots els Països Catalans’, explica Pau Juvillà. Ferran Dalmau afegeix que el moment decisiu va ser quan van assabentar-se que la poca informació que hi havia (retalls de premsa, manifestos) s’havia perdut. Així, doncs, el llibre ha estat escrit a partir d’entrevistes amb els protagonistes i gent propera a aquests, ja que, tal com explica Juvillà, ‘a banda de la Declaració de Principis, EPOCA no va generar cap document escrit’.

Ferran Dalmau explica: ‘Hi havia tot de gent que formaven part d’aquesta empresa i que creien que ja havia arribat l’hora d’explicar aquells fets; que si s’esperaven gaire més, no serien els protagonistes qui ho relatarien, i és per això que ens van fer la confiança suficient perquè ho poséssim en paper per primera volta. L’altre autor, Pau Juvillà, considera que ‘és important que se sàpiga qui era tota aquella gent volgudament anònima que donà una part de la vida en defensa de les llibertat col·lectives per tal que no restin en l’oblit’. El llibre ‘posa de relleu un període silenciat de la història recent del país, no només per no oblidar’, diu Dalmau, ‘sinó, sobretot, per saber d’on venim i d’on procedeix l’independentisme d’esquerres.’

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any