El govern presenta la llei de l’aranès al parlament

  • La futura normativa reconeix l'oficialitat de l'occità a Catalunya i l'Aran · Tots els grups, excepte el mixt, parlen en occità en el debat

VilaWeb
Redacció
10.02.2010 - 19:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presentat avui al parlament el projecte de llei que regula l’oficialitat de l’occità a Catalunya i a l’Aran, en aquest cas com a llengua pròpia. Ho fa en compliment del mandat de l’Estatut que en el seu article 6.5 estableix l’oficialitat de l’occità a Catalunya i a l’Aran i en el seu article 50 determina que els poders públics han de protegir el català i l’occità en tots els àmbits i sectors i n’han de fomentar l’ús, la difusió i el coneixement. L’Estatut atribueix a la Generalitat i al Conselh Generau d’Aran la competència sobre la normalització lingüística de l’aranès.

El parlament ha refusat l’esmena de refús del PP al projecte de llei de l’aranès que vol fomentar i protegir aquesta llengua, a més de garantir el dret a usar-la per dirigir-se a la Generalitat. Carod-Rovira, en una intervenció íntegrament en occità (audio), ha destacat el caràcter ‘històric’ de la llei, perquè per ‘primera vegada’ en la història moderna, regula el foment, la defensa i la protecció de l’occità. En plena polèmica per la llei de vegueries que inclou l’Aran a la de l’Alt Pirineu, Carod ha defensat que la llei de l’aranès mostra el compromís del govern en el ‘reconeixement i el respecte a la identitat cultural i lingüística’ de l’Aran. La resta d’intervencions dels grups del parlament han sigut parcialment en occità, exceptuant la del grup mixt.

El síndic d’Aran i diputat del PSC, Francesc Boya, ha lamentat (audio) tant la intervenció com l’esmena de refús del PP, a qui ha retret poca sensibilitat amb aquest territori occità. Per Boya, el que està en risc a l’Aran no és pas el trilingüisme, sinó l’occità.

El projecte de llei també regula l’acció conjunta de la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran, en l’àmbit de les seves respectives competències per a protegir l’occità en tots els àmbits i sectors i fomentar-ne l’ús social, la seva difusió i el seu coneixement. Finalment, la llei preveu la creació d’una estructura paritària entre la Generalitat i el Conselh per garantir el finançament de les polítiques lingüístiques en relació amb l’occità i la coordinació entre ambdues institucions en aquest àmbit. La Generalitat i el Conselh Generau podran subscriure convenis i acords amb l’estat per garantir l’ús de l’occità per part dels serveis estatals ubicats a l’Aran per tal de fer efectiu el dret d’opció lingüística dels occitans.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any