Nou recurs contra les obres al cementiri de València

  • La presidenta del Fòrum de la Memòria explica a VilaWeb com està la demanda d'exhumació de fosses republicanes

VilaWeb
Redacció
10.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fòrum per la Memòria del País Valencià i familiars de víctimes del franquisme presentaran demà un recurs contenciós administratiu perquè s’aturin les obres per a enjardinar una fossa comuna del cementiri municipal i instal·lar-hi un monòlit, segons que ha explicat la presidenta del Fòrum, Empar Salvador. Les obres es fan en una indret actualment objecte de procés penal per a l’exhumació judicial de cadàvers.

‘Des del novembre examina el cas el Tribunal Constitucional, on presentàrem un recurs d’empara demanant una exhumació judicial de les fosses. Per tant, mentre no es resolga la qüestió judicial, l’ajuntament no pot continuar les obres’, explica a VilaWeb Empar Salvador, que recorda els quatre anys que fa que van de l’un tribunal a l’altre. El Fòrum i els familiars de víctimes del franquisme havien presentat una denúncia per crims de guerra i de lesa humanitat a l’Audiència espanyola, però, quan Garzón va inhibir-se de la causa, declarant extingida la responsabilitat penal de Franco, la denúncia va tornar a l’Audiència Provincial de València, que va desestimar-la perquè els delictes havien prescrit, segons que va dictar, amb la llei d’amnistia i la llei de la memòria històrica.

En tots aquests anys s’han anat destruint gairebé totes les fosses del cementiri de València, i ara no en resta sinó una, per la qual batalla el Fòrum per la Memòria perquè sigui exhumada. Segons el Fòrum, a la fossa comuna, podrien trobar-s’hi les restes de milers de víctimes del franquisme.

‘Si el Constitucional no accepta el recurs, anirem al Tribunal Europeu de Drets Humans’, diu Empar Salvador, ‘perquè no tenim la menor intenció d’aturar-nos. Sabem que l’ajuntament és molt poderós i que nosaltres no som res, però farem tot allò que siga a les nostres mans. No hi ha marxa enrere. Des que vam descobrir els fossars, volem que s’exhumen i que s’identifiquen els cadàvers i anirem fins on faça falta.’ 

‘En uns altres països, aquest monòlit seria un delicte’

El Fòrum per la Memòria i tot d’entitats socials, culturals, polítiques i sindicals han denunciat també la construcció d’un monòlit al cementiri que l’Ajuntament de València dedica a la memòria ‘de tots els qui varen donar la vida per l’Espanya que creien millor’. Empar Salvador lamenta que vulguin ‘construir un monòlit franquista damunt una fossa de cadàvers republicans’, i rebla: ‘En un altres països, açò seria un delicte per apologia del feixisme’.

La presentació del recurs té el suport d’Acció Cultural del País Valencià, Alerta Solidària, Antifeixistes.org, Centre Social Terra, Coordinadora Antifeixista del País Valencià, CNT, Entrepobles, Intersindical Valenciana, Izquierda Republicana de València, Joventuts Comunistes del País Valencià, Maulets, Partit Comunista del País Valencià, PSAN i Societat Coral el Micalet.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any