El Parlament comença a investigar l’incendi d’Horta de Sant Joan

  • Hi compareixeran els consellers Saura i Baltasar i els comandaments dels bombers, inclòs Delta 0, el màxim comandament de l'operació en què van morir cinc bombers del GRAF · La llista definitiva de compareixences, una trentena, encara s'està negociant

VilaWeb
Redacció
08.02.2010 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al matí s’ha constituït la comissió parlamentària d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan, que ha de determinar si hi va haver responsabilitats polítiques en el cas dels cinc bombers que van morir-hi. Tots els grups han acordat que hi compareguin els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar i els màxims comandaments dels bombers. És previst que la comissió faci públiques les conclusions a l’abril.

Saura i Baltasar, a l’última ronda de compareixences

Clotas ha explicat que primer compareixerien els responsables tècnics; després, els responsables territorials i, finalment, els responsables polítics. En aquesta última ronda de compareixences és previst que declarin a la comissió els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar, que ja van haver de donar explicacions públiques al Parlament que es van fer públics els detalls de la investigació de la jutgessa de Gandesa que porta el cas. Les dades que es van fer públiques van revelar que la causa del foc no fou un llamp, tal com va assegurar Baltasar el juliol, i va plantejar dubtes sobre la coordinació i la gestió de les tasques d’extinció de l’incendi. És previst que, en total, hi compareixin una trentena de persones, inclòs Delta 0, el màxim comandant de l’operació en què van morir cinc bombers del GRAF. La llista definitiva de compareixences, una trentena, encara s’està negociant.

La comissió, sol·licitada pels grups de l’oposició arran de les últimes informacions que desmentien la versió oficial del govern respecte de les causes de l’incendi, és presidida pel vice-president primer i diputat socialista, Higini Clotas. També en formen part Jordi Turull, Xavier Pallarès i Elena Ribera (CiU), Joan Ferran i David Pérez (PSC-CpC), Marta Cid i Patrícia Gomà (ERC), Dolors Montserrat i Rafael Luna (PPC), Jaume Bosch i Daniel Pi (ICV-EUiA), Albert Rivera i Carmen de Rivera (Grup Mixt). Amb aquesta composició, i tenint en compte que dimarts la junta de portaveus va aprovar per unanimitat de constituir-la, semblen enterrats els recels amb què alguns partits del govern van rebre, de bell antuvi, la investigació, especialment ICV, que tem que no en resultin qüestionats els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar.

 El president del Parlament, Ernest Benach, ha presidit la constitució de la comissió i ha dit que els membres havien de ser conscients que el país estarà atent a la seva feina, i s’ha mostrat convençut que la comissió ‘donarà el màxim exemple de rigor i sentit institucional’. El president de la comissió, el socialista Higini Clotas, ha declarat que el propòsit de la comissió és que no hi hagi dubtes sobre què va passar el juliol de l’any passat i ha demanat un treball ‘de rigor, de seriositat i de responsabilitat’ per respondre les demandes de l’opinió pública.

CiU critica la ‘greu decoordinació’

El diputat de CiU Jordi Turull ha expressat l’estima del seu grup pel cossos de Bombers, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, i ha assegurat que no volen fer cap judici contra ells, sinó conèixer la veritat dels fets per ‘rectificar tot allò que calgui i que no torni a passar’. Després de totes les informacions i declaracions, ha continuat, ‘hom podria pensar que hi va haver una greu descoordinació i dèficit en la direcció’, a més d’una ‘precipitació política, intencionada o no, per tancar el tema de manera immediata’. Per això, Turull ha indicat que ‘cal establir si la direcció política va estar a l’alçada durant i després, i si cal que algú assumeixi responsabilitats’, sempre amb l’objectiu que fets com els del juliol no tornin a passar.

El tripartit demana no avançar les conclusions

Els grups del tripartit han coincidit en demanar que la comissió no sigui escenari de batalla política. El més dur ha estat l’ecosocialista Jaume Bosch, que ha lamentat que alguns ja portin les conclusions escrites des del començament, és a dir, la dimissió dels consellers i l’exigència de responsabilitats polítiques al president de la Generalitat. Ha assegurat que el seu grup participarà en la comissió amb una voluntat ‘constructiva d’esclariment dels fets’, també per ‘aclarir falsedats’ que s’han dit, i sempre des del respecte i l’agraïment als agents rurals, als Mossos i als Bombers. També ha remarcat que és una comissió política, i ha reclamat a l’oposició que la seva voluntat de desgastar el Govern ‘no porti a desgastar els professionals’.

El socialista David Pérez ha assegurat que el PSC demanarà totes les compareixences que siguin necessàries i treballarà les hores que calgui, però ha demanat que no es converteixi la comissió en un ‘focus de confrontació partidista’. ‘En moments difícils és quan s’ha d’apel·lar al sentit de país i creure en les institucions’, ha indicat.

La diputada d’ERC Patrícia Gomà, al seu torn, ha indicat que l’objectiu del seu grup és esvair ‘qualsevol ombra de dubte’ sobre el que va succeir, però ha advertit que la feina de la comissió no és la de jutjar. ‘Nosaltres no som jutges, nosaltres no jutgem, aquesta no és la nostra feina’, ha subratllat. En aquest sentit, ha demanat limitar-se a analitzar la gestió de l’incendi i proposar mesures correctores si s’escau, ‘però d’una manera serena i respectuosa’. ‘No ens podem permetre un espectacle de confrontació política, ningú no entendria una baralla política sobre uns fets tan tristos i tràgics’, ha avisat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any