El Suprem israelià atura la deportació de l’activista catalana detinguda a Ramal·lah

  • Els soldats han entrat a casa seva de matinada, violant els acords d'Oslo · Demà compareixerà davant d'un jutge, que decidirà si és deportada

VilaWeb
Redacció
07.02.2010 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem israelià ha ordenat que s’aturi la deportació de l’activista catalana Ariadna Jové, detinguda aquesta matinada juntament amb Bridgette Chappell, una estudiant australiana, per l’exèrcit d’Israel a la ciutat cisjordana de Ramal·lah. És la resposta del Suprem al recurs interposat pel Moviment Internacional de Solidaritat, organització a què pertany Jové. El procés de deportació queda aturat fins que no se celebri demà una audiència davant del jutge.

Els soldats han entrat de matinada a l’apartament on es trobaven Jové i Chappell i les han arrestat argüint que tenien els visats d’estança a Israel caducats, tot i que Ramal·lah no es troba pas sota jurisdicció israeliana. També han confiscat també càmeres de vídeo, un ordinador, banderes i insignies pro-palestines, així com els formularis de registre de tots els voluntaris que treballen amb el Moviment Internacional de Solidaritat.

El portaveu de l’exèrcit israelià ha explicat que consideren que totes dues ‘han estat involucrades en disturbis il·legals que interfereixen amb les operacions de seguretat d’Israel’ i ha ratificat que han estat arrestades per ‘quedar-se de manera il·legal’ a Cisjordània.

Violació dels acords d’Oslo

Activistes propers a les dues noies denuncien que aquesta incursió suposa una violació dels acords d’Oslo, que atorguen a l’Autoritat Nacional Palestina la sobirania a Ramal·lah i que prohibeixen cap incursió israeliana a la zona que no sigui per motius urgents o de seguretat.

La co-fundadodra del MIS, Neta Golan, ha explicat a l’ACN que l’últim contacte que havia tingut amb les dues activistes havia estat a les cinc de la matinada, a través d’un missatge de mòbil en què deien que eren en un cotxe de policia en direcció a Tel-Aviv, on un jutge decidiria si les portaven a la presó o les deportaven.

‘El context de l’arrest de l’Ariadna i la Brigitte és un escalada de la repressió contra els activistes que organitzen resistència civil popular contra els crims comesos pels israelians, el mur i els assentaments’, ha dit Golan. ‘En aquest últim mes, hi ha hagut una escalada d’operacions militars contra dirigents i activistes palestins i internacionals, com l’Arianda, que donen suport als palestins escrivint sobre allò que passa i sent-ne testimoni’, ha afegit Golan, que considera aquestes operacions ‘un intent cínic i injust per ocultar la realitat de l’ocupació i prohibir l’accés de la comunitat internacional a la informació d’allò que passa aquí’.

L’arrest de Jové arriba un mes després de la detenció il·legal i posterior deportació de la ciutadana txeca i activista del mateix grup Eva Novakova, en circumstàncies similars, també a Ramal·lah.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any