Camps esquiva el ple extraordinari del Cabanyal

  • Tot i celebrar-se a petició del PP, el president de la Generalitat no assisteix al debat · El Consell pressiona el govern espanyol perquè 'aturi' el recurs al TC

VilaWeb
Redacció
05.02.2010 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cinc dies després de la multitudinària manifestació de València contra el propòsit d’enderrocar edificis històrics del Cabanyal, les Corts s’han reunit en ple extraordinari, a petició del consell de govern, amb un únic punt del dia: discutir la decisió del govern espanyol de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei, aprovat d’urgència per l’executiu del PP, i que preveu de tirar endavant l’enderrocament. Tot i la importància del ple, convocat a petició del govern, el president de la Generalitat, Francsico Camps, no hi ha assistit i d’ha limitat a entrar-hi a l’hora de votar. Presidència va informar ahir a última hora que Camps visitaria aquest migdia unes obres del metro.

El vice-president tercer, Juan Cotino, ha explicat durant la seva intervenció que el Consell de Govern havia demanat al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘aturés’ el recurs d’inconstitucionalitat. Cotino ha qualificat el recurs d’inconstitucionalitat d’agressió i atac del govern espanyol ‘contra les competències de les administracions valencianes, l’estat d’autonomia i el dret d’autogovern’.

En la mateixa línia, el portaveu del grup parlamentari del PP, Rafael Blasco, va acusar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de voler ‘mutilar les competències autonòmiques i municipals i d’atemptar contra la reivindicació històrica d’obrir València a mar’. Per ell, el recurs d’inconstitucionalitat és una resposta ‘desproporcionada i d’una agressivitat insòlita’. Blasco va subratllar que aturar les obres portaria ‘una degradació més gran al barri i retardaria substancialment la millora de la qualitat de vida dels veïns’; per tant, va defensar la urgència del ple d’avui per a respondre a ‘l’atac autoritari de Zapatero i contrari als interessos dels valencians’.

El ple, doncs, és la resposta del PP valencià al recurs d’inconstitucionalitat de l’executiu espanyol, que no veu la ‘necessitat urgent’ d’aprovar el decret-llei, com defensa el govern de Francisco Camps. El recurs també invoca la defensa del patrimoni històric i cultural per a impedir l’espoli, cosa que correspon al govern espanyol, i recorda que el consell no pot dictar una norma d’urgència amb la finalitat d’evitar una ordre del Ministeri de Cultura.

Els diputats del PP són els únics que defensaran el decret-llei. El grup de Compromís ha presentat una esmena a la totalitat (pdf) i un text alternatiu, que demana la derogació del pla urbanístic PEPRI, ‘perquè perjudica, danya, deteriora i menyscaba la protecció del conjunt històric de la ciutat de València’.

També EUPV ha presentat resolucions perquè el govern aturi immediatament els desallotjaments i l’enderrocament del barri i ‘no prengui cap mesura que pugui anar contra la futura sentència del Tribunal Constitucional’. El grup també demana un pla d’actuació integral per a rehabilitar el barri sense que aquest hagi de destruir-se i comptant amb la participació dels veïns. ‘La Generalitat té encara una oportunitat de tornar a la normalitat democràtica, si deixa de manipular les institucions i el patrimoni en benefici electoralista’, va dir ahir la coordinadora d’EUPV, Marga Sanz.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any