Joan Carles Girbés: ‘Hem d’aspirar a ser bons editors i tenir un país cultural i lingüístic més digne’

  • Entrevista en vídeo amb el director editorial de Bromera

VilaWeb
Montserrat Serra
08.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Carles Girbés és el director de publicacions de l’editorial Bromera, amb seu a Alzira, fundada el 1986. Té trenta-cinc anys i és llicenciat en ciències de la informació. S’ha format com a editor a Bromera i avui és indispensable per a entendre la progressió que la casa ha fet aquests darrers anys. Bromera és l’editorial revelació de la dècada: feta per gent jove, amb projecció de futur. Té al catàleg l’obra literària de tres premis Nobel: Naguib Mahfuz, Orhan Pamuk i Herta Müller, la Nobel de Literatura 2009. En l’entrevista (vídeo), Girbés reflexiona sobre el futur de l’edició, sobre l’edició en català i, més precisament, sobre l’edició al País Valencià.

Bromera té ara un fons d’un miler de títols. Publica vuitanta novetats l’any i en reedita una vuitantena més. Al catàleg, hi trobem autors com ara John Banville, Cees Nooteboom, John Connolly, Phillip Pullman, Franck McCourt, Agustin Fernández Paz, Dario Fo (la seva obra teatral ‘Ací no paga ni Déu!’ és el llibre més venut de la història de l’editorial, amb  vint-i-tres edicions i més de seixanta mil exemplars). I d’autors d’ací: Francesc Bodí, Josep Lozano, Josep Franco, Joan F. Mira, Isabel-Clara Simó.

Joan Carles Girbés s’estima l’ofici d’editor. Prou que es traslluu al seu bloc ‘Tirant al cap‘, un dels més complets del món del llibre i de l’edició. Bromera té, així mateix, una web molt completa i actualitzada. També publica L’Illa, la revista de les novetats editorials i dels autors de la casa, i, ensems amb l’ajuntament de la població, convoca cada any els Premis Ciutat d’Alzira, uns premis que, com més anys passen, més significació cultural i literària tenen. Finalment, fomenta la lectura, sobretot entre infants i joves, a través de la Fundació Bromera. Entre els darrers projectes innovadors, hem d’esmentar Edi.cat, la primera plataforma digital catalana, de la qual Bromera és fundadora, juntament amb Angle Editorial i Cossetània.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any