Antich fa fora del Govern UM tot i que espera mantenir la coalició al parlament

  • Unió Mallorquina diu que només respon del seu propi programa · La policia ha detingut avui l'ex-conseller de Turisme i regidor de Palma, Miquel Nadal · El trencament amb UM deixa el Govern en minoria al parlament · PSOE i Bloc descarten la convocatòria d'eleccions anticipades

VilaWeb
Redacció
05.02.2010 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Govern balear, Francesc Antich, ha anunciat que feia fora del Govern els tres consellers d’Unió Mallorquina, després de les detencions d’ahir i avui pel cas Voltor. Antich ha dit que no volia convocar eleccions avançades i que esperava mantenir el pacte amb Unió Mallorquina al parlament perquè mantindrà els compromisos programàtics signats amb la formació regionalista quan es va formar l’actual Govern. Els consellers cessats són Miquel Àngel Grimalt, de Medi, Miquel Ferrer, de Turisme, i Mateu Cañellas, d’Esports i Joventut.

La ruptura del pacte també es trasllada a les altres dues institucions de les Illes: el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. ‘No podem tolerar situacions com les del passat, on es consentia un mal ús dels doblers públics’, ‘la imatge de les Illes no pot ser associada a la corrupció’, ha dit Antich, que ha apostat per centrar-se en ‘dur a terme l’acció de govern’ i ‘recuperar la confiança de la gent’. Antich ha anunciat una reducció de conselleries i que governaria en minoria amb el Bloc. També ha explicat que la seva intenció era aplicar el programa aprovat al començament de la legislatura i ha evitat respondre si convocaria eleccions.

Més tard ha comparegut la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, per anunciar el cessament dels tres consellers d’UM a la institució: Antoni Pascual, d’Obres Públiques, Catalina Julve, de Medi Ambient, i Dolça Mulet, d’Esports i Joventut, amb la finalitat de ‘recuperar la confiança de la ciutadania’. Armengol, com havia dit Antich una estona abans, ha dit que confiava mantenir la majoria al Consell, de manera que esperava que UM continués votant a favor de les propostes de PSIB i Bloc recollides en el pacte de govern el 2007.  

L’ex-president d’UM, Miquel Àngel Flaquer, ja va abandonar l’escó al Consell de Mallorca a final de 2009 després de l’aplicació de mesures cautelars per la seva suposada implicació en el cas Maquillatge, en què també han estat encausats Miquel Nadal i la presidenta del parlament, Maria Antònia Munar.

I, per la seva banda, la batllessa de Palma, Aina Calvo, ha cessat els regidors d’UM Miquel Nadal, Cristina Cerdó i Baldomero Oliver, i tots els seus càrrecs de confiança, de manera que a partir d’ara governarà en minoria amb el Bloc. Calvo ha insistit que ara començava un nou govern, en minoria, que suposarà ‘una altra manera de governar’: ‘No serà fàcil però hi dedicarem tots els esforços’.

Unió Mallorquina: ‘Només ens sentim vinculats pel programa polític de la nostra formació’

‘A partir d’ara, Unió Mallorquina considera que té les mans lliures, i només ens sentim vinculats pel programa polític de la nostra formació’, ha dit el president d’UM, Josep Melià, que ha acusat Antich d’haver trencat el pacte i que ha qualificat la decisió de ‘precipitada i unilateral’.

Melià, que no s’ha volgut pronunciat sobre els càrrecs d’UM implicats en el cas Voltor, ha  afirmat que la formació havia complert els pactes signats el 2007 i que se sentia ‘satisfeta de la gestió desenvolupada pels seus càrrecs al govern’.

D’ací a uns dies, UM convocarà els òrgans de direcció del partit per ‘analitzar les possibilitats de futur que s’obren ara’.

El Bloc, satisfet

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha dit que la decisió de fer fora Unió Mallorquina era una decisió ‘correcta i l’única possible tenint en compte les circumstàncies’. I és que, per a Barceló, ‘no es podia permetre que la corrupció posés en dubte la credibilitat del pacte de progrés i de les institucions democràtiques’.  

‘Les institucions han de ser gestionades per persones que no generin cap ombra de dubte sobre l’honestedat dels govern’, ha dit Barceló, que ha lamentat que els casos de corrupció que afecten UM ‘tapessin’ les decisions del govern per fer front a la crisi i l’augment de l’atur.    

El Bloc s’ha mostrat disposat a governar en minoria amb el PSIB amb la voluntat de ‘continuar aplicant fins al final de la legislatura les polítiques progressistes i en clau de país pactades el 2007’. Tanmteix, Barceló ha apuntat que les institucions hauran de treballar per ‘aconseguir recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions democràtiques i estabilitzar la situació econòmica’. El portaveu de la coalició ha reconegut que seria complicat gestionar la situació amb uns governs en minoria però ha insistit: ‘És l’hora de la responsabilitat i de donar resposta a les necessitats i demandes tirant endavant els projecte de llei i tenint en compte que hi ha uns pressupostos aprovats.’  

Cas Voltor

Ja hi ha quinze detinguts en el marc de l’operació Voltor, que investiga suposats casos de corrupció en institucions públiques durant l’actual legislatura. L’últim, detingut aquest matí, és l’ex-conseller i regidor de Palma, Miquel Nadal, que es troba ara en dependències de la policia, on d’ací a unes hores serà interrogat pels agents i els fiscals anti-corrupció. A més, també van ser detinguts ahir el director general de Promoció Turística, Joan Sastre, i el director general de Qualitat Ambiental i ex-gerent de l’Inestur, Antoni Oliver i el director de l’Institut d’Inversions per la Millora de l’Entorn Turístic (IMET), Antoni Rebassa (UM). 

El cas Voltor, però, no és pas l’única causa en què Miquel Nadal es troba suposadament implicat, atès que va ser encausat en el cas Maquillatge, pel qual li van ser decretades mesures cautelars. En concret, el jutge va retirar-li el passaport, va prohibir-li d’abandonar el territori i va obligar-lo a comparèixer cada mes als jutjats.

Tot i aquestes mesures cautelars i les peticions constants de dimissió, Nadal sempre s’ha aferrat al càrrec de regidor i fa uns dies va reblar que no es rendiria pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any