Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  05.02.2010  06:00

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Portabella: 'Lamento que es faci un altre pacte a la basca a Barcelona'

PSC i PP s'oposen a cedir espais municipals per a fer la consulta sobiranista, mentre que ICV s'absté · López Tena, disposat a col·laborar amb l'organització

Men?ame
 

Els vots en contra del PSC i el PP i l'abstenció d'ICV han impedit avui al ple de l'Ajuntament de Barcelona que prosperi una proposta presentada per Jordi Portabella perquè se cedeixin espais municipals a les consultes populars, inclosa la d'independència. Encara no hi ha data, que haurà d'assenyalar Barcelona Decideix, però Portabella no la veu pas factible abans de l'estiu. En parla en una entrevista amb VilaWeb, en què diu que seria bo de poder comptar també amb Alfons López Tena, president del Cercle d'Estudis Sobiranistes.

López-Tena ha declarat a VilaWeb que s'avindria a participar en l'organització de la consulta sobre la independència de Barcelona, però que considera impossible de fer-la amb garanties enguany. Portabella celebraria que 'tothom', incloent-hi López Tena, participés en l'organització. El president del grup municipal d'ERC manté converses amb els responsables de Barcelona Decideix.

Com van les converses amb Barcelona Decideix per a preparar la consulta sobre la independència a Barcelona?

Continua havent-hi reunions que permetin d'avançar i poder fer la consulta.

Veu possible fer-la abans de l'estiu, en la convocatòria del juny?

Crec que, la data, no l'ha de fixar cap força política, sinó l'assemblea; però ho veig molt difícil, fer-la abans de l'estiu.

Què falta perquè es pugui fer a Barcelona?

Hi ha d'haver un grup ben estructurat que treballi molt intensament uns quants mesos per fer-la a conèixer àmpliament a la població i facilitar que qui vulgui votar ho pugui fer amb normalitat. Això, en una població amb un milió quatre-cents mil censats, és d'una complexitat organitzativa i logística important. No es tracta de veure si ho fem o no, sinó de veure com es pot fer amb èxit. Tinc el convenciment que, si a Barcelona es fa la consulta ben feta, amb un bon grau de participació, seria l'enlairament definitiu de la proposta al pla nacional.

Quants col·legis electorals caldrien?

Tants com en unes eleccions municipals. Parlem, doncs, de prop de tres mil meses, i això demana un esforç significatiu. Primer de tot, ha d'haver-hi gent per a organitzar-ho i després s'han de decidir els llocs on es faran les votacions i tenir una capacitat difusora gran perquè vingui a votar molta gent.

Si no se cedeixen espais municipals, on es trobaran aquests llocs per a votar?

Poden sortir d'associacions, entitats, de locals propis i privats i de molts indrets més. Però em penso que l'ajuntament ha de correspondre a una organització tan notable del teixit associatiu de la ciutat.

Han pensat en Alfons López Tena per a organitzar la consulta?

Estic convençut que l’envit de fer aquesta consulta a Barcelona requereix la màxima congregació de voluntats, energies i treballs. Per tant, em sembla que és el conjunt de les persones interessades en aquesta qüestió que han de treballar de manera conjunta.

Creu, doncs, que estaria bé que s'hi incorporés?

Crec que hi ha de ser tothom.

Com creu que votarà demà el ple la proposta de cedir espais municipals per a les consultes?

Desitjaria que una proposició d'aprofundiment democràtic i de respecte a les decisions de les entitats de Barcelona fos votada per unanimitat, però sé que això no passarà i em sap greu que es faci un nou pacte a la basca a Barcelona.

Què us ha dit Iniciativa sobre aquesta proposta?

Iniciativa no té clar el sentit del vot. Li preocupa fer una consulta ciutadana sobre la independència a Barcelona, i no hi està a favor, però aquesta és una proposició sobre la suma de les consultes ciutadanes.

Com interpreta aquestes posicions?

El PSC, on diu que l'ajuntament ha de facilitar les activitats que fomentin la participació en les consultes ciutadanes organitzades pel teixit associatiu, hi llegeix 'les consultes ciutadanes sobre la independència', i aquest afegitó bloca tot possible vot favorable. Quan ho considerem oportú, presentarem, d'acord amb Barcelona Decideix, una posició clara en favor de la consulta ciutadana sobre la independència a Barcelona. Però això d'ara és una altra cosa: concerneix totes les consultes, incloent-hi la que es vulgui fer sobre la independència; per tant, entra en el terreny de l'aprofundiment democràtic i de la participació.

La proposta també facilita la consulta sobre la independència, i per tant ja era d'esperar, l'actitud del PSC...

És clar que també facilita la consulta sobre la independència; però no l'hem pas pensada per a una sola consulta ciutadana. Però ens trobem en una situació en què la participació s'entén d'una manera unidireccional pel govern: les consultes ciutadanes es fan quan jo vull fer-ne; ara, la gent, si vol fer-ne, no li deixo ni tan sols els locals. Aquí hi ha una diferència democràtica important. Què vol dir? Si durant les grans manifestacions del no a la guerra el col·lectiu d'associacions hagués demanat un espai per a fer una pancarta, l'ajuntament no els l'hauria deixat?

Men?ame